Beauty Reporter: Kada se odlučiti za implante?

0
Ako to već priroda nije učinila, savremena hirurgija usavršila je prilagođavanje oblika grudi onom koji pacijentkinja želi. O detaljima ugradnje implantata u dojke, njihovom podizanju, ali i smanjivanju, govori naš stručni saradnik dr Milan Colić
Foto: Shutterstock, Vladimir Šporčić
Foto: Shutterstock, Vladimir Šporčić

Oličenje ženstvenosti koje je kroz istoriju najviše privlačilo pažnju svakako su ženske grudi. Najviše su podložne promenama čak i da ih ne takne ruka hirurga. Devojčica - devojka - žena - majka... U svakom uzrastu želja je ista: da grudi budu lepe! A postoji li relativniji pojam? Od stare Grčke kada su u modi bile bujne ženske grudi kao simbol plodnosti i majčinstva, do manekenke Twigi sedamdesetih godina koja je bila potpuno ravna. Danas je situacija sasvim drugačija jer nam hirurgija, ako već priroda ponekad ne može, omogućava usklađivanje grudi sa telom poštujući proporcije, ali i želje pacijentkinja. Na stranu što tim željama nije lako uvek izaći u susret, pa je ponekad najteži deo našeg posla upravo to. Žene sa malim grudima htele bi da imaju što veće ne znajući koje sve probleme imaju žene sa prevelikim grudima - od krivljenja kičme i posledičnih bolova u vratu, glavobolja, do održavanja higijene.

Jedini zajednički problem im je garderoba... Teško je popuniti grudnjak, a još teže je kad iz njega kipi. Sve su ovo razlozi zbog kojih se između ostalog u hirurgiji tražilo rešenje. I onda se, kao što sa svim velikim otkrićima biva, sasvim slučajno, pedesetih godina prošlog veka pojavio silikonski implantat. Prelazilo se sa prilikom davanja krvi sa staklenih bočica na silikonske i tako je rođena ideja da sadrzaj ne bude krv već čist silikon. Računa se da je do sada urađeno preko deset miliona operacija gde su korišćeni silikonski implantati. Oni su do sada doživeli (bez)brojne transformacije, od onih čiji je vek trajanja bio nekoliko godina do današnjih gde vrhunski proizvođači kao na primer Allergan daju doživotnu garanciju na sigurnost materijala.

O oblicima da ne govorimo! Mislim da pacijente ne treba zbunjivati terminologijom tipa visokoprofilni, niskoprofilni, anatomski, čvrsti, meki, glatki, visokokohezivni, teksturirani, pa onda voće - kruskasti, ili suza. Često nam dolaze žene sa rečenicom tipa: Moja drugarica je stavila implante od 300 grama, pa bih i ja. Osnovno je poverenje koje se gradi konsultacijama da bi se shvatilo šta je ono što pacijentkinja želi i objasnilo koje su nam mogućnosti. Jedan isti implantat nekoj ženi će, zavisno od visine, širine grudnog koša, razvijenosti mlečne žlezde, rastegljivosti kože, količine potkoznog masnog tkiva, oblika grudnog koša i mnogih drugih faktora, dati potpuno različit rezultat. Jednoj od dva na tri, drugoj na pet, ili sa korpe A na B, a drugoj na C ili D.

 

Iz dvadesetogodišnje prakse mogu da kažem da konsultacija često traje duže od operacije. I u tome jeste tajna uspeha! Da pacijentkinja pre ulaska u operacionu salu ima jasnu predstavu šta može da očekuje kada iz nje izađe, ali i kako će grudi izgledati posle mecec dana kada je to u većini slučajeva definitivni rezultat, a kako će se one ponašati i menjati vremenom, dakle posle godinu, pet, deset... Najvažnije je predvideti rezultat. Na njega utiču mnogi faktori: gravitacija, starenje, opuštanje i istezanje kože, trudnoća i dojenje. U zabludi su žene koje misle da stavljanjem implantata mogu da zaborave na brusthalter. U tim slučajevima gravitacija zbog povećane težine jače deluje i grudi se brže opuštaju. Ali ne treba ga zbog toga nositi stalno jer će i koža izgubiti svoje odbrambene mehanizme i postati manje elastična. Uvek savetujem pacijentkinjama da, ako su na pragu trudnoće, ne ugrađuju implantate, već da puste da grudi urade svoje, pa da dobijemo definitivnu sliku, iako su oni potpuno bezopasni za period laktacije jer su uvek iza mlečne žlezde, a u većini slučajeva i iza mišića. Da li će žena dojiti ili ne, zaista uopšte ne zavisi od ugradnje implantata. Ipak ako devojka od 18 godina ima nerazvijene grudi, ne možete je pustiti da pati dok ne rodi dete jer joj je u tom periodu pre svega potrebno da bude zadovoljna sobom. Ne stoje ni argumenti koje često stariji pokušavaju da iskoriste. Mnoga su istraživanja rađena na temu sigurnosti implantata. Oni su danas potpuno bezbedni, biokompatibilani  i imunoinertani, što u stvari znači da ne izazivaju bilo kakvo oboljenje, a dalja dijagnostika (ultrazvuk, mamografija, skener) može se bezbedno izvoditi. I upravo te povrmene periodične kontrole i smokontrole prava su prevencija bolesti dojke, sa kojima bi žena trebalo da započne u dvadesetim, intenzivira ih u tridesetim i održava u četrdesetim i nadalje.

 

PODIZANJE GRUDI

Često se dešava da posle porođaja, ili usled naglog gubitka težine, grudi padnu, pa tada pribegavamo operaciji podizanja grudi za šta postoje mnogobrojne hirurške tehnike koje ostavljaju različite ožiljke. Ali bez ožiljaka nema rezultata. Pacijentkinje često mešaju ove dve operacije: povećanje i podizanje grudi. Povećanje obično izvodimo malim rezom 3-5 cm ispod dojke, u pazušnoj jami ili oko bradavice tako da nakon nekoliko meseci tragovi postaju gotovo nevidljivi. Kod podizanja uz upotrebu implantata nekada je potrebno redukovati višak kože pa su tada oziljci vidljivi, ali prihvatljivi jer bez njih nema rezultata - što pacijentkinje ponekad teško prihvataju ili uopšte ne prihvataju, ali se onda moraju pomiriti s činjenicom kako rezultat neće biti idealan. Na nama je da ne činimo kompromise i ne popuštamo pred pacijentima što, verujte, nije uvek lako. Do rešenja ih moramo voditi sa puno strpljenja i iskrenosti. I da razbijemo jednu od zabluda zbog onog čuvenog zahteva: Doktore, došla sam da mi uklonite ožiljke i strije. To nije moguće. Moguće ih je ublažiti, delimično prikriti, negovati da bolje zarastu i lepše izgledaju, ali ukloniti ih potpuno NE! 

Dr Colić Pure krema za uklanjanje fleka sa kože 1.050 RSD

SMANJIVANJE GRUDI

Redukcija, odnosno smanjivanje grudi, najdelikatnija je i nateža operacija na grudima uopšte koja ostavlja najviše tragova, nekada samo oko bradavice, nekada kao obrnuto slovo T. Zavisno od hirurške tehnike i slučaja ova zahtevna intervencija nekada traje tri i više časova za razliku od povećanja koje se najčešće završava za jedan sat. I kod redukcije grudi često moramo da upotrebimo implantate da bi grudi zadrzale formu i jedrinu jer ako su prevelike (gigantomastia) uklanja se velika količina tkiva koje gubi prirodnu formu, a ponovo je postižemo implantatom. Iako ove operacije nisu ni preterano bolne, niti zahtevaju veliko odsustvovanje od uobičajenih aktivnosti, ipak sportom i težim fizičkim naporima ne smete se baviti šest do osam nedelja postoprativno. Sve pod uslovom da nema komplikacija koje postoje kod bilo koje hirurške intervencije pa i kod ovih na grudima i svode se na infekciju (ako ne vodimo računa o toaleti rane), hematomu - jer pacijentkinje obično pomisle da je sve prošlo mnogo lakše nego što su mislile i onda, na primer, sednu za volan, podignu dete, odu u teretanu ili učine neki nepromišljen gest koji produžava lečenje i oporavak sa dve nedelje (kada se konci obično skidaju) na dva meseca.

 

Nije silikonski implantat zaobišao ni druge regije na telu... Ugradjuju se na licu da bi se poboljšao oblik brade, ili jagodičnih kostiju, zatim tu su i glutealni silikonski implantati da bi se poboljšao oblik zadnjice ili podebljala potkolenica (listovi), a ima i onih implantata uz pomoć kojih muškarci bez napora u teretani dobijaju razvijene grudne i trbušne mišice. Ipak, mislim da je suština u pravoj meri na koju adekvatnim objašnjenjima treba navesti pacijenta.

Piše: dr Milan Colić

Priredila: Jasmina Antonijević,

 

makonda-tracker