pratila ih je zla kob

Među najlepšima u istoriji Kana: Tajna iza čuvene haljine princeze Dajane iz 1987. godine podseća na jedan tužan susret

0

Remek-delo koje je ostalo upisano u istoriji mode nije sasvim slučajno bila svetloplava i izgledala baš onako kako je se sećamo. Ona je svojevrstan omaž ženi koju je princeza Dajana srela šest godina ranije i od koje je čula tužnu rečenicu, a obe su skončale na sličan način.

Princeza Dajana
Princeza Dajanafoto: Arthur Edwards / News Licensing / Profimedia

U istoriji Kanskog festivala dugoj 77 godina imali smo priliku da na Kroazeti vidimo neke od najpoznatijih žena pop kulture u nekim od najvećih modnih remek-dela.

 

Najlepše haljine u Kanu nosile su Grejs Keli, Sofija Loren, Katrin Danev, Šeron Stoun, Kejt Mos... a među njima je nesumnjivo i pokojna princeza Dajana.

 

Tadašnji princ Čarls i njegova supruga prisustvovali su 40. Kanskom festivalu, 1987. godine, tokom svoje vrtoglave desetočasovne posete Kanu. Za to vreme su se sreli s ogromnim brojem poznatih glumaca i glumica, promovisali britansku filmsku industriju, odmarali se na privatnoj jahti, bili na gala večeri i prisustvovali projekciji filma "Avgustovski kitovi".

 

Princeza Dajana na Kanskom festivalu 1987. godine
Princeza Dajana na Kanskom festivalu 1987. godinefoto: LAZIC / Sipa Press / Profimedia

Kao i obično, Dajana je ukrala šou – ne samo svom suprugu Čarlsu, kom je teško padalo što je uvek u senci ledi Di, nego i čuvenim glumicama.

 

U tome joj je pomogla svetloplava haljina modne kuće Catherine Walker, čije kreacije danas rado nosi njena snaha Kejt Midlton.

Dajana se opredelila za haljinu koja ističe ramena, bez bretela ili rukava, izrađenu od lepršavih slojeva tila, a sve je pratila šifonska marama prebačena oko vrata koja je viorila na kanskom predvečerjem povetarcu dok je princeza hodala crvenim tepihom.

 

Princeza Dajana na Kanskom festivalu 1987. godine
Princeza Dajana na Kanskom festivalu 1987. godinefoto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Mala tajna kanske haljine princeze Dajane

 

Kreacija u kojoj je ledi Di bila u Kanu zapravo je inspirisana jednom od najvećih ikona Kanskog festivala i, kasnije, Dajaninom "koleginicom" princezom – Grejs Keli. Upravo je Kan slavnu oskarovku spojio s njenim suprugom princem Renijeom od Monaka, nakon čega se odrekla holivudske karijere, preselila u Evropu i postala princeza Grejs.

Princeza Dajana i dizajnerka Ketrin Voker bile su inspirisane slavnom glumicom, konkretno plavom haljinom Edit Hed koju je Grejs Keli nosila u filmu "Uhvati lopova" (1955) Alfreda Hičkoka, koji je sniman baš na francuskoj rivijeri.

Dajanina toaleta napravljena je od dveju nijansi puderastoplave, a ponela ju je s ravnim svetloplavim cipelama, visećim minđušama s dijamantima i akvamarinom i odgovarajućom narukvicom.

 

Haljina princeze Dajane s Kanskog festivala 1987. godine
Haljina princeze Dajane s Kanskog festivala 1987. godinefoto: EPA/WILL OLIVER

Podsetimo, princeze Grejs i Dajana su se srele 1981, na samom početku braka Čarlsa i ledi Di, a nekadašnja glumica je, kako je zabeleženo, stavila ruku na Dajanin obraz i rekla joj uz nežan osmeh:

 

Ne brini, draga. Vidiš, biće samo gore.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Biljana Tipsarević o počecima kao modni kreator 

 

makonda-tracker