Najbolje su trešnje tek ubrane sa drveta i sveže, ali kako bismo mogli da uživamo u njima preko cele godine, možemo napraviti slatko od trešanja i upakovati u tegle
Sezona trešanja je u punom jeku, a mnoge domaćice jedva čekaju da spreme razne poslastice od ovog ukusnog voća.
Zato, na vreme pripremite se i napravite slatko u kome možete uživati tokom cele godine. Slatko od trešanja je jednostavno za pripremu i gotovo je neodoljivo, a kad god vam se prijede nešto slatko, bude nadohvat ruke.
Po ovom receptu za slatko od trešanja, biće vam potrebni sledeći sastojci:
- 2 kg očišćenih trešanja
- 400 ml vode
- 1 limun
- 2 kg šećera
Priprema:
- U duboku šerpu stavite vodu i šećer, dobro promešajte dok se šećer potpuno ne rastopi.
- Zagrejte smesu na šporetu dok ne počnu da se formiraju veliki mehurići i pena.
- Dodajte trešnje u šerpu i nežno ih promešajte kako bi se ravnomerno rasporedile.
- Održavajte temperaturu bez smanjenja kako bi se trešnje kuvale ravnomerno.
- Tokom kuvanja, koristite kašiku da uklonite penu koja se formira na površini.
- Proverite gustinu slatkog tako što ćete kašikom uzeti malo tečnosti - slatko je gotovo kada kapljice tečnosti sporo kapaju.
- Kada je kuvanje gotovo, sklonite šerpu sa šporeta i dodajte kolutove limuna za dodatni ukus.
- Prekrijte šerpu vlažnim krpom i ostavite da se slatko ohladi pre nego što ga prelijete u staklene tegle.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video