zbogom hemikalijama!

Nega kože po AJURVEDI: 5 najefikasnijih prirodnih načina da vaše lice bude čisto, zategnuto i blistavo

0

Kad pomislite na Indijke, prva asocijacija su prelepe žene savršene kose i kože, koje zrače negovanošću i zdravljem, a one koje neguju tradiciju postižu ovakav izgled uglavnom uz pomoć ajurvedske nege.

foto: yurakrasil/Shutterstock
foto: yurakrasil/Shutterstock

Ajurveda je oblik tradicionalne istočnjačke medicine, zasnovan na principima brige o zdravlju i "celokupnom opsegu života u skladu s prirodom". Za kratko vreme, tehnike i sredstva koji se koriste u ajurvedi osvojile su svet, a osnova ovakve nege je jednostavna i jasna: čišćenje, hranjenje i hidriranje kože.


Ovakav način brige o telu zabranjuje hemikalije i oslanja se na sastojke iz prirode, a ovo su najpopularnije i najefikasnije ajurvedske "cake" za negu kože.

 

  • Konzumiranje prokuvane vode


Hidratacija je najvažniji zakon nege kože u svim tradicionalnim medicinama, ali i naučno dokazano ključni korak u održavanju njenog zdravlja.

 

Voda, Čaša vode
foto: sebra/Shutterstock

Po ajurvedi, voda treba da bude prokuvana i topla, kao i da se ispija u manjim gutljajima. To savetuju i lekari: ukoliko odjednom popijete mnogo vode, ona će samo "proći" kroz telo, odnosno brzo se izlučiti urinom, dok manji gutljaji garantuju da voda dospe baš tako gde treba i hidrira organizam.

 

 

  • Abhjanga — masaža toplim uljem (najbolje susama)


Samomasaža se preporučuje kao najbolji način da koža ostane nahranjena, čvrsta i zdrava, dok su mišići lica opušteni. U pitanju je tehnika koja se koristi milenijumima, a traje svega nekoliko minuta, nakon čega se lice umiva toplom vodom ili, još bolje, tušira celo telo.

 

Sauna, Masaža lica, lice, nega lica, masaža
foto: Profimedia

Posebno mesto u ajurvedskoj nezi ima ulje napravljeno od susama, koje se smatra najefikasnijim sredstvom za očuvanje zdravlja kože, kose i zuba. Često se može čuti savet da se susamovo ulje koristi za sunčanje jer smanjuje rizik od alergijskih reakcija koje mogu da se jave nakon upotrebe pojedinih krema. Poznato je sa masaža lica ovim uljem regeneriše kožu i čuva je, hrani i relaksira.

 

  • Šargarepa


Brojna istraživanja dokazala su da je šargarepa jedna od najvažnijih namirnica za one koji žele da pruže svojoj koži prirodnu "injekciju" hranljivih materija. Iako ovo povrće obiluje vitaminima i mineralima, najvažniji njen sastojak svakako su karotenoidi, materije koje daju zlatnu boju, štite od UV zračenja i spoljnih uticaja, a tu su i jedinjenja po imenu poliacetileni, koja ublažavaju upale.

 

šargarepa
foto: Shuterstock

Stručnjaci ističu da se pojedina jedinjenja iz šargarepe gube kada se ona termički obradi, kao i da kuvana ili pečena šargarepa ima viši glikemijski indeks nego sirova, ali ajurveda preporučuje kuvanu šargarepu. Ipak, ni ona ne savetuje da se šargarepa podgreva nakon što se jednom skuva jer se tako u organizmu talože toksini.

 

  • Trening

 

Nije potrebno vežbati naporno, ali se savetuje svakodnevni lagani trening od najmanje pola sata, koji podstiče znojenje i dovodi do blažeg oblika detoksikacije tela.

 

Joga, Vežbe, Zdravlje
foto: Shutterstock

Odličan izbor je joga, ali efikasni su i vožnja bicikla, brzi hoda, pilates, a svakako se ne smeju zaboraviti vežbe istezanja kako biste smanjili nivo kortizola, tzv. hormona stresa.

 

  • Čaj od đumbira


Gotovo da nema problema za koji se ne preporučuje čaj od đumbira, pa je on tako jedno od omiljenih prirodnih rešenja i za negu lica.

 

 

On zahvaljujući gingerolu deluje protivupalno, obiluje vitaminima i mineralima, na prvom mestu vitaminima A, B i C, zatim kalcijumom, natrijumom, magnezijumom, kao i antioksidansnim jedinjenjima, kojih ima oko 40!


Zato pijte čaj od rendanog korena đumbira kad god vam se ukaže prilika i učinićete ogromnu uslugu i koži i kompletnom organizmu.

 

 

makonda-tracker