ključne su za mladolik i zdrav izgled

NAJPRE UTVRDITE SVOJ TIP KOŽE I NE MOŽETE DA POGREŠITE: Kako odabrati najefikasniju moguću kremu za lice?

0

Ako ste proslavili 30. rođendan i još uvek se pitate da li vam je potrebna krema za lice, odgovor je ― o, da, i to što pre! Ukoliko kojim slučajem u dvadesetim godinama niste koristile neke proizvode za negu lica, sad je krajnje vreme

foto: Shutterstock, Shutterstock
foto: Shutterstock, Shutterstock

Kreme za lice nisu samo sredstvo za borbu protiv starenja, već pomažu i u hidrataciji kože, održavanju prirodnog volumena, vlažnosti, regeneraciji itd.

 

Da biste pronašli savršen proizvod za svoje lice, prvi i osnovni korak svakako je utvrđivanje tipa kože.

 

Kako prepoznati tip kože?


Ukratko, normalna koža je ona je dobro izbalansirana ― odnosno, nije ni presuva ni premasna. Suva koža je ona koja proizvodi manje sebuma zbog nedostatka lipida, što za posledicu ima gubljenje prirodne vlažnosti lica, a koža nema ni zaštitnu barijeru koja će je zaštititi od spoljašnjih uticaja. Masna koža označava onaj tip koji proizvodi više sebuma nego što je normalno, dok je "najnezgodnija" za odabir preparaza za negu kombinovana koža, tj. onaj tip koji sadrže karakteristike svih opisanih.
 

U kremama za lice se obično se nalaze tri grupe sastojaka kao dominantni: humektansi, emolijensi i okluzivi. Jedna grupa je obično, dakle, vodeća u sastavu, dok su druge dve prisutne u manjoj koncentraciji.

 

 

Šta se nalazi u različitim vrstama krema za lice?


Humektansi


One koje su na bazi humektanasa idealne su za kombinovanu kožu i masnu jer vezuju vodu i zadržavaju se na površini, a njihova prednost je što ih koža odlično upija. Obično su kremaste ili imaju teksturu gela, a ovakve kreme sadrže glicerin, hijaluronsku kiselinu, aloe veru i med.

 

Emolijensi


S druge strane, kreme čiju osnovu čine emolijensi najbolji su izbor za normalnu, kombinovanu i čak suvu kožu jer lipidi u njihovom sastavu čine površinukože glatkom i popunjavaju eventualne "pukotine" u samoj unutrašnjosti kože. Pokazale su se vrlo efikasnim proizvodom u regeneraciji zaštitne barijere kože.


Proizvodi na bazi emolijenasa su kremasti i sadrže lanolin, silikone, ulje argana/koštica grožđa/divljeg šipka, skvalan i shea puter.

 

Lice, Nega lica, Lepota, Pegice, Prirodan izgled, Bez šminke
foto: Profimedia

Okluzivi


Ovakve kreme uglavnom se preporučuju osobama koje imaju suvu, dehidriranu i zrelu kožu jer su teške i gušće. Vrlo su važne za održanje hidratacije u unutrašnjim slojevima kože i u njihovom sastavu se nalaze mineralna ulja, pčelinji vosak, lanolin, shea puter i maslinovo ulje.


Šta treba da sadrži krema za negu lica starijeg od 30 godina?


Vrlo je važno pažljivo čitati sastav proizvoda za negu lica, a ako se proslavili 30. rođendan polako ćete se okrenuti retionidima. Oni se dobijaju iz vitamina A i nezaobilazni su ako želite da se borite protiv znakova starenja, da stimulišete proizvodnju kolagena i podstaknete prirodni sjaj kože.

 

U pojačavanju kolagena pomažu i proizvodi koji sadrže hijaluronsku kiselinu, koja će pružiti licu i čvrstoću, vratiti vodu u kožu i time joj pomoći da zagladi fine i sitne linije.

 

Jedan od najpopularnijih sastojaka proizvoda koji su "izašli" iz sastava krema i počeli da se prodaju zasebno poslednjih godina je vitamin C, snažan antioksidans koji neutralizuje slobodne radikale, koji zapravo doprinose prevremenom starenju kože. On je vrlo efikasan antiejdžing preparat koji, takođe, pomaže oslobađanje kolagena i pruža mu svežinu.

 

 

makonda-tracker