Čak i ako se ne držite striktno zdrave dijete, ovaj slatkiš brzo će pronaći dobro mesto na listi vaših miljenika...
Sastojci:
200 ml tople vode (prethodno prokuvane i prohlađene)
1 kašika organske ružine vodice
50 gr pšeničnog griza
1 kašika integralnog brašna
40 gr smeđeg šećera
2 kašike gi maslaca
1 šaka suvog grožđa
1 šaka indijskih oraščića ili badema
1 prstohvat šafrana
1 kašika mlevenog zelenog kardamoma
Priprema:
Prstohvat šafrana potopite u 1 kašici tople vode i pustite da odstoji oko 10 minuta ili dok voda ne poprimi tamnocrvenu boju. Rastopite 1,5 kašiku gija u širokoj šerpi na laganoj vatri, dodajte griz i mešajte oko 10 minuta, odnosno dok griz ne poprimi nežnu zlatnu boju. Pazite da ne zagori. Dodajte 1 kašiku integralnog brašna i mešajte još 2 - 3 minuta dok smesa ne poprimi tamnozlatnu boju. Sada dodajte šećer, suvo grožđe i indijske oraščiće pa mešajte još 1 minut.
Originalni turski recept za orijentalni slatkiš: Ovako se pravi ćeten alva
Dodajte vodu od šafrana, preostalu vodu u kojoj ste dodali 1 kašiku ružine vodice te kardamom. Sve kuvajte nekoliko minuta dok se namirnice potpuno ne prožmu. Mešajte dok se smesa ne počne lako odvajati od dna. Dodajte preostali ghee, maknite s vatre i odmah poslužite, u malim zdelicama, još dok je vruće ili toplo.
Da li su i vaše prabake pravile ovaj kolač svaki dan? Recept za slasne starinske žute štangle!
Gotovu alvu možete koristiti i kasnije. U tom slučaju, izlijte smesu u kalup ili tepsiju premazanu maslom pa ostavite da se ohladi i stegne. Zatim je isecite na kvadrate, posložite na tanjir, ukrasite po želji i poslužite.