Posebno za pobornike zdrave ishrane

Poslastica koju ćete brzo napraviti i zavoleti: Ovako se pravi ajurvedska alva

0

Čak i ako se ne držite striktno zdrave dijete, ovaj slatkiš brzo će pronaći dobro mesto na listi vaših miljenika...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

200 ml tople vode (prethodno prokuvane i prohlađene)


1 kašika organske ružine vodice


50 gr pšeničnog griza


1 kašika integralnog brašna


40 gr smeđeg šećera


2 kašike gi maslaca


1 šaka suvog grožđa


1 šaka indijskih oraščića ili badema


1 prstohvat šafrana


1 kašika mlevenog zelenog kardamoma

 

Priprema:

 

Prstohvat šafrana potopite u 1 kašici tople vode i pustite da odstoji oko 10 minuta ili dok voda ne poprimi tamnocrvenu boju. Rastopite 1,5 kašiku gija u širokoj šerpi na laganoj vatri, dodajte griz i mešajte oko 10 minuta, odnosno dok griz ne poprimi nežnu zlatnu boju. Pazite da ne zagori. Dodajte 1 kašiku integralnog brašna i mešajte još 2 - 3 minuta dok smesa ne poprimi tamnozlatnu boju. Sada dodajte šećer, suvo grožđe i indijske oraščiće pa mešajte još 1 minut.

 

Originalni turski recept za orijentalni slatkiš: Ovako se pravi ćeten alva

 

Dodajte vodu od šafrana, preostalu vodu u kojoj ste dodali 1 kašiku ružine vodice te kardamom. Sve kuvajte nekoliko minuta dok se namirnice potpuno ne prožmu. Mešajte dok se smesa ne počne lako odvajati od dna. Dodajte preostali ghee, maknite s vatre i odmah poslužite, u malim zdelicama, još dok je vruće ili toplo.

 

Da li su i vaše prabake pravile ovaj kolač svaki dan? Recept za slasne starinske žute štangle!

 

Gotovu alvu možete koristiti i kasnije. U tom slučaju, izlijte smesu u kalup ili tepsiju premazanu maslom pa ostavite da se ohladi i stegne. Zatim je isecite na kvadrate, posložite na tanjir, ukrasite po želji i poslužite.

makonda-tracker