zanimljivo

Ako izbijaju na bradi, proverite HORMONE: Šta znači kad se akne uvek pojavljuju na istim delovima lica?

0

Jeste li primetili da vam se akne pojavljuju gotovo uvek na istim delovima lica? Sudeći po ajurvedskoj i kineskoj medicini, to nije slučajno — štaviše, možda je simptom nekih stanja

foto: Shtutterstock
foto: Shtutterstock

Nauka još uvek nije dovoljno istražila način na koji su povezane pozicije akni i opšte zdravstveno stanje. Postoji tek nekoliko pouzdanih podataka, poput toga da su akne u ušima izazvane problemima s bubrezima i da se one na obrazima i između očiju pojavljuju zbog lošijeg stanja jetre. U nastavku vam predstavljamo još neke potvrđene uzroke akni koje se pretežno pojavljuju na istom delu lica.


Akne uz liniju kose


Ukoliko su akne koje se pojavljuju na čelu uglavnom blizu kose, najverovatnije je uzrok neki proizvod za negu koji koristitite. Takve akne nastaju zbog "pomade", sastojka preparata za oblikovanje kose koji je na bazi ulja i koji sprečava prirodna ulja tela da izbiju na površinu. Usled toga,nastaje bubuljica.

 


Akne na obrazima


Čim se bubuljice pretežno pojavljuju na obrazima, najpre se posumnja na higijenu — ali ne onako kako mislite! Uzrok bi mogle da budu bakterije na površini mobilnog telefona ili na jastučnici, dakle na površinama koje dodiruju ovaj deo lica i kojih često nismo svesni. Pored toga, često dodirivanje lica neopranim rukama može da dovede do pojave ovakvih akni.


Akne na vilici


Kada se bubuljice pojavljuju na bradi i duž linije vilice, obično su izazvane disbalansom hormona. Najčešće do toga dolazi zbog viška androgena, koji preterano stimuliše lojne žlezde i zapušava pore. Ipak, često do narušavanja hormonske ravnoteže dolazi normalno — tokom menstrualnog ciklusa, pa često akne na vilici nisu razlog za brigu.


Pored toga, neadekvatna ishrana mogla bi da dovede do pojave bubuljica na licu, naročito ukoliko njom dominiraju ugljeni hidrati i mlečni proizvodi.


Akne na čelu i nosu


Ukoliko vam bubuljice pretežno izbijaju uz T-zoni, krivci bi mogli da budu masniji proizvodi za negu i povišen stres. Interesantno, istraživanje koje je sproveo list Acta Dermato pokazalo je i da su takvim aknama skloniji ljudi koji ne spavaju dovoljno i bude se umorni.

 

Na ovoj mapi pronaći ćete još neke od veza zdravlja različitih delova tela s aknama na licu, u skladu s verovanjima u kineskoj tradicionalnoj medicini.

 

Mapa akni, Mapa lica
foto: Inna Harlamoff/Shutterstock/Glossy

 

makonda-tracker