saveti nutricioniste

Ove namirnice NE SMETE da jedete posle 18 časova: Ako želite da smršate i ostanete zdravi, nemojte ni da ih pogledate

Ako baš morate da večerate kasnije, ni slučajno ne birajte hranu s ovog spiska – pokvariće vam planove da smršate, a može i da poremeti san

Koju hranu ne treba jesti posle 6 sati posle podneva?foto: Panudda/Shutterstock

Večera i ručak serviraju se u različito vreme u različitim delovima sveta, a ljudi na Mediteranu obično večeraju kasnije, dok ljudi u Skandinaviji poslednji obrok u toku dana imaju nešto ranije.


Uvreženo je mišljenje da bi večeru bilo idealno preskočiti ako želite da pripazite na liniju, a to se uklapa i u princip autofagije, vrlo popularan proteklih godina.

 

Stručnjaci su saglasni da je za vitak stas mudrije imati ranu večeru.


Neka istraživanja sugerišu da kasne večere mogu da promene cirkadijalni ritam, što utiče na metaboličke procese, pa je umesto toga poželjno večerati ranije, kako za kontrolu težine, tako i za bolje spavanje i dugovečnost – kaže nutricionistkinja Rouz Ferguson, stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, podkasterka i autorka više knjiga o zdravoj ishrani.

 

Obično se kaže da bi trebalo imati poslednji obrok oko 18 časova, a naročito bi uveče trebalo izbegavati sledeće namirnice, smatra ova nutricionistkinja.

 

  • Crveno meso. Ovakvo meso teže se vari, pa može da oteža proces mršavljenja i poremeti san ukoliko se jede posle 18 sati. Umesto njega bolje je odabrati piletinu, ćuretinu, jaja, mahunarke...

 

Crveno meso ne bi trebalo jesti za večerufoto: Jacek Chabraszewski/Shutterstock
  • Kupusasto povrće. Kupus, brokoli, prokelj i kelj poznati su po tome što se vare sporije i mogu da izazovu nadimanje. Pošto su blagotvorni po zdralje, obavezno ih jedite, ali ne uveče.
  • Masni i začinjeni sirevi. Iako su gorgonzola, maskaropne i bri pravo zadovoljstvo za nepca ako obožavate mlečne proizvode, oni nisu prijatelji digestivnog trakta jer obiluju zasićenim masnim kiselinama. Zato mogu da se vare i do pet sati, pa ako imate kasnu večeru, bolje odaberite neki laganiji sir.
  • Pržena hrana. Namirnice termički obrađene u tiganju i na ulju uvek su loša vest za želudac, creva i telesnu težinu, a ako ih jedete predveče možete imati probleme i sa gorušicom. Bolje je rešenje skuvati ovu hranu na pari ili je makar grilovati.
  • Sladoled. Stručnjaci sladolede, naročito uveče, smatraju kalorijsko-šećernom bombom, pa ova namirnica ne bi trebalo da se jede uveče ako posle nje ne planirate trening ili noćni izlazak. Uz to, sladoled će izazivati nagli skok glukoze u krvi, pa umesto njega jedite sezonsko voće ili niskokalorični domaći voćni sorbe.

 

Sladoled kao poslednji obrok u toku dana - loša ideja za figuru, zdravlje i sanfoto: Abstract51/Shutterstock
  • Začinjena hrana. Uz to što se teško vari, kaže Rouz Ferguson, prezačinjena hrana će podići telesnu temperaturu i otežati uspavljivanje, pa umesto čilija i biber bolje odaberite origano, ruzmarin, peršun, bosiljak...
  • Neke salate. Iako je uvek poželjno jesti salate, naročito od svežeg povrća, ako je reč o hrani koja je teško svarljiva, bolje je izbegavajte noću i odaberite neku laganiju salatu.
  • Neke vrste ribe. Ribe kao što su skuša, losos i haringa se vare duže nego bela riba, posebno ako je konzervirana u ulju, pa se digestivni sistem izlaže još većem naporu. Zato je mudrije jesti ribe kao što su bakalar i oslić.
  • Čokolada. Crna čokolada može biti korisna po zdravlje ako se jede umereno, ali su generalno čokolade stimulansi koji dovode do nesanice zbog visokog udela kofeina, a tu je i šećer. Sve to nije dobro rešenje ako pokušavate da smršate, a poremetiće i san i rad srca, napominje Fergusonova.

 

BONUS VIDEO

Šta je lavlja dijeta?