Ako baš morate da večerate kasnije, ni slučajno ne birajte hranu s ovog spiska – pokvariće vam planove da smršate, a može i da poremeti san
Večera i ručak serviraju se u različito vreme u različitim delovima sveta, a ljudi na Mediteranu obično večeraju kasnije, dok ljudi u Skandinaviji poslednji obrok u toku dana imaju nešto ranije.
Uvreženo je mišljenje da bi večeru bilo idealno preskočiti ako želite da pripazite na liniju, a to se uklapa i u princip autofagije, vrlo popularan proteklih godina.
Stručnjaci su saglasni da je za vitak stas mudrije imati ranu večeru.
– Neka istraživanja sugerišu da kasne večere mogu da promene cirkadijalni ritam, što utiče na metaboličke procese, pa je umesto toga poželjno večerati ranije, kako za kontrolu težine, tako i za bolje spavanje i dugovečnost – kaže nutricionistkinja Rouz Ferguson, stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, podkasterka i autorka više knjiga o zdravoj ishrani.
Obično se kaže da bi trebalo imati poslednji obrok oko 18 časova, a naročito bi uveče trebalo izbegavati sledeće namirnice, smatra ova nutricionistkinja.
- Crveno meso. Ovakvo meso teže se vari, pa može da oteža proces mršavljenja i poremeti san ukoliko se jede posle 18 sati. Umesto njega bolje je odabrati piletinu, ćuretinu, jaja, mahunarke...
- Kupusasto povrće. Kupus, brokoli, prokelj i kelj poznati su po tome što se vare sporije i mogu da izazovu nadimanje. Pošto su blagotvorni po zdralje, obavezno ih jedite, ali ne uveče.
- Masni i začinjeni sirevi. Iako su gorgonzola, maskaropne i bri pravo zadovoljstvo za nepca ako obožavate mlečne proizvode, oni nisu prijatelji digestivnog trakta jer obiluju zasićenim masnim kiselinama. Zato mogu da se vare i do pet sati, pa ako imate kasnu večeru, bolje odaberite neki laganiji sir.
- Pržena hrana. Namirnice termički obrađene u tiganju i na ulju uvek su loša vest za želudac, creva i telesnu težinu, a ako ih jedete predveče možete imati probleme i sa gorušicom. Bolje je rešenje skuvati ovu hranu na pari ili je makar grilovati.
- Sladoled. Stručnjaci sladolede, naročito uveče, smatraju kalorijsko-šećernom bombom, pa ova namirnica ne bi trebalo da se jede uveče ako posle nje ne planirate trening ili noćni izlazak. Uz to, sladoled će izazivati nagli skok glukoze u krvi, pa umesto njega jedite sezonsko voće ili niskokalorični domaći voćni sorbe.
- Začinjena hrana. Uz to što se teško vari, kaže Rouz Ferguson, prezačinjena hrana će podići telesnu temperaturu i otežati uspavljivanje, pa umesto čilija i biber bolje odaberite origano, ruzmarin, peršun, bosiljak...
- Neke salate. Iako je uvek poželjno jesti salate, naročito od svežeg povrća, ako je reč o hrani koja je teško svarljiva, bolje je izbegavajte noću i odaberite neku laganiju salatu.
- Neke vrste ribe. Ribe kao što su skuša, losos i haringa se vare duže nego bela riba, posebno ako je konzervirana u ulju, pa se digestivni sistem izlaže još većem naporu. Zato je mudrije jesti ribe kao što su bakalar i oslić.
- Čokolada. Crna čokolada može biti korisna po zdravlje ako se jede umereno, ali su generalno čokolade stimulansi koji dovode do nesanice zbog visokog udela kofeina, a tu je i šećer. Sve to nije dobro rešenje ako pokušavate da smršate, a poremetiće i san i rad srca, napominje Fergusonova.
BONUS VIDEO
Šta je lavlja dijeta?