Idealna je i za radni ručak i za laganu večeru na terasi uz čašu belog vina.

Proleće je savršen trenutak za osveženje ne samo u garderobi, već i na tanjiru. Kada temperature porastu, tražimo obroke koji su lagani, hranljivi i brzo gotovi – a salate postaju glavne zvezde stola.
Iako ih često zamišljamo kao prilog, prava kombinacija sastojaka može ih pretvoriti u kompletan obrok koji oduševljava i izgledom i ukusom.
Upravo takva je ova kremasta prolećna salata – puna boja, svežine i finih aroma. Pruža savršen balans između hrskavih i kremastih tekstura, dok svaki zalogaj donosi iznenađenje.
Sastojci:
- 1 veća šaka rukole
- 1 manja glavica zelene salate ili kristalke
- 1 krastavac, tanko isečen
- 5-6 rotkvica, isečenih na kolutove
- 150 g kuvanog mladog graška (može i zamrznut pa skuvan)
- 100 g feta sira (ili krem sira po izboru)
- 2 kuvana jaja (po želji)
- 1 manja šaka oraha ili semenki suncokreta (blago prepečenih)
Za dresing:
- 2 kašike grčkog jogurta
- 1 kašika majoneza
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika limunovog soka
- So i biber po ukusu
- Po želji: prstohvat belog luka u prahu ili seckani sveži peršun
Priprema:
- Operite i osušite sveže povrće, pa ga rasporedite u veliku činiju.
- Dodajte grašak, kolutove rotkvica i krastavca, pa lagano promešajte.
- Preko salate izmrvite feta sir i dodajte sečena kuvana jaja.
- U manjoj činiji pomešajte sve sastojke za dresing dok ne dobijete glatku kremastu teksturu.
- Prelijte salatu dresingom i pažljivo promešajte kako bi se sve lepo sjedinilo.
- Na kraju, pospite prepečene orahe ili semenke za dodatnu hrskavost.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Pileće bajadere i urnebes salata