Vreme doručka još jedan je važan faktor ako želite da se rešite viška kilograma, saglasni su mnogi stručnjaci, a čuveni genetski epidemiolog iz Britanije tvrdi da zna i tačan sat
Ukoliko osećate glad čim izjutra otvorite oči, nemamo dobre vesti za vas.
Dr Tim Spektor, profesor genetske epidemiologije na Kraljevskom koledžu u Londonu, objasnio je prošle godine da je kasniji doručak za mršavljenje korisniji.
On je rezultate svog istraživanja predstavio na Naučnom festivalu u Čeltenhamu, gde je istakao da je idealnim trenutkom za doručak smatra 11 časova. Kako je dodao, na taj način je moguće izgubiti između dva i pet kilograma tokom više meseci.
On je istakao da uz uravnotežen način ishrane, ova jednostavna navika može pomoći da se izgubi višak telesne mase. Trik je u tome što se, prema njegovim rečima, na taj način pravi "rupa" od 14 sati između večere prethodnog dana i doručka.
Da bi došao do ovog zaključka, dr Spektor je pratio način ishrane u narodu Hadza, koji pretežno živi u Tanzaniji. Ovo pleme lovaca-sakupljača poslednji obrok u toku dana obično ima između osam i devet sati uveče, a doručkuje između 10.30 i 11 časova, što znači da pravi pauzu od 14 sati.
Međutim, kod Evropljana to uglavnom nije slučaj.
– Još uvek ima ljudi, naročito na severu Evrope, koji doručkuju ranije, ali smo se generalno pomerili kontinentalnim navikama u ishrani, što znači da večeramo kasnije, kao Španci i Italijani – objasnio je on.
– Čak i oni koji to ne čine mogu da grickaju nešto do devet uveče, zbog čega im je teško da naprave "pauzu" od 14 sati. To je sitna promena koju ljudi mogu da izvedu, tako što će pomeriti doručak sa osam na jedanaest sati, što je efikasnije nego "modnih" režima s gladovanjem poput dijete 5:2 – rekao je Spektor.
On je istakao i da veruje da takav metod deluje jer "mikrobi u našim crevima imaju cirkadijalni ritam, kao i mi, i i potreban im je period za odmor".
On je na pomenutom festivalu dodao i da je savet da se ne preskače doručak zastareo, o čemu je pisao i u svojoj knjizi "Zašto je skoro sve što su nam rekli o hrani pogrešno", gde je napomenuo da je u praksi otkrio da konzumiranje doručka kod nekih ljudi može da dovede do povećanja telesne težine.
BONUS VIDEO - Ishrana po najvećim vrućinama
Osim vode, ovakva ishrana je posebno važna tokom leta i kada su temperature iznad 30 stepeni.