Ako ste ljubitelj turšije, verovatno vam prija i ukus rasola, a mnogima koji se rado služe zimnicom nije strano da piju ovaj kiseli sok kao vodu. Da li je to dobra ideja, zavisi od vašeg opšteg stanja.
Rasol, slana tečnost bogata sirćetom, poznat je po svojim brojnim blagodetima po organizam.
Veruje se da su još u staroj Mesopotamiji, pre više od četiri milenijuma, ljudi pravili kisele krastavce na specifičan način, a metodologija se vremenom menjala sve dok proces pravljenja ove salate nije doveden do savršenstva.
Šta sve sadrži 240 ml rasola?
Različiti recepti za pripremu zimnice daju različite rezultate kada je u pitanju sastav slane tečnosti u kojoj se ona fermentiše. Obično se uzima da jedna šolja od oko 240 ml rasola sadrži:
- 15-200 kalorija
- 0-1 gram proteina
- 0-47 grama ugljenih hidrata
- 0-01 gram vlakana
Što se tiče vitamina i minerala, i oni zavise od načina pripreme, ali u najvećoj količini su zastupljeni natrijum i kalijum, dok su tu obično i magnezijum i kalcijum.
Za šta treba piti rasol?
- Grčevi u mišićima. Jedna manja studija pokazala je da ljudi koji imaju grčeve u nogama veće olakšanje osete kada piju rasol nego kada konzumiraju dejonizovanu vodu.
- Kontrola šećera u krvi. Poznato je da sirće pomaže u regulaciji glukoze u krvi, a istraživanja su pokazala da povećana konzumacija rasola tokom obroka ublažava nagli skok šećera nakon jela.
- Zdravlje creva. Rasol sadrži velike količine laktobacila, takozvane dobre bakterije, koja poboljšava stanje gastrointestinalnog trakta. Laktobacil je nadaleko poznat probiotik, koji je od velikog značaja za opšte zdravlje, a ne samo za creva.
Ko ne sme da pije rasol?
Dok rasol nesumnjivo ima pozitivne efekte, on može uticati i negativno na zdravlje, pa je važno znati ko sme da ga konzumira.
- Ljudi s visokim krvnim pritiskom. Ukoliko imate hipertenziju ili povišen rizik od nje, trebalo bi da izbegavate da pijete rasol. Razlog je natrijum, kog je ova slana tečnost prepuna i koji može dovede do dodatnog skoka pritiska.
- Ljudi sa čirom na želucu. Konzumiranje kisele hrane neće izazvati razvoj čira na želucu, ali ako ga već imate – budite vrlo oprezni. Rasol može da izazove bol i osećaj nelagode.