Otkako su se pojavile na našem tržištu, pomama za ovim semenkama ne prestaje, a razlog je njihovo moćno dejstvo
Čia semenke iz istoimene biljke, jednogodišnje cvetnice iz porodice usnatica, spadaju u najzdravije seme sveta.
Ova biljka potiče iz Južne i Srednje Amerike, odnosno s područja Perua, Gvatemale, Bolivije, Meksika i Paragvaja i od davnina se na ovim prostorima gajila kao jedna od osnovnih namirnica. Zanimljivo je i otkud njeno neobično ime — "čia" je drevna majanska reč koja znači "snaga".
To nije slučajno, jer ovo seme ima snažno dejstvo i bogat nutrititvni sadržaj. Možda su čia semenke sitne, ali imaju ogromnu moć na zdravlje.
Ovo seme ne sadrži šećer, zbog čega je odličan izbor za dijabetičare, a oko 80 odsto ugljenih hidrata u čia semenu predstavljaju vlakna.
Posebno su korisne zbog antioksidansnog svojstva, a pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, pružaju energiju, ubrzavaju metabolizam, pozitivno utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema...
U nastavku pogledajte zbog čega sve treba da ih jedemo i kome će biti posebno korisne.
- Izuzetno je hranljivo
Spadaju u najzdravije semenke na svetu jer u 100 grama sadrže 2,1 gram mononezasićenih kiselina, 23,3 gram polinezasićenih, 17,5 grama Omega-3 i 5,7 grama Omega-6 masnih kiselina, kao i 16 grama proteina, i čak 38 grama vlakana!
- Obiluje antioksidansima
Nakon otkrića da antioksidansi deluju preventivno na razvoj ćelija raka, stalno se ističe važnost konzumiranja namirnica koje ih sadrže, a među njima je i čia seme. Antioksidansi neutrališu reaktivne molekule poznate kao slobodni radikali, koji mogu da oštete ćelijska jedinjanja ako se prekomerno nakupe u telu, a rezultat je starenje i, u ekstremnim slučajevima, teško oboljenje poput kancera.
- Pomaže u mršavljenju
Zahvaljujući velikom udelu vlakana, čia seme produžava osećaj sitosti i pomaže u čišćenju creva, a to je jedan od ključnih preduslova za odražavanje normalne telesne težine.
Brojna istraživanja pokazala su konzumiranje ovih semenki ubrzava mršavljenje kog gojaznih i ljudi sa dijebetesom tipa 2.
- Smanjuje rizik za nastanak bolesti srca
Budući da sadrže vlakna i omega-3 masne kiseline, redovno uživanje u čia semenkama smanjuje rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući rastvorljivim vlaknima, ona snižavaju nivo lošeg holesterola (LDL) u krvi, kao i trigliceride i nivo oksidativnog stresa.
- Korisno je i za kosti
Čia seme obiluje kalcijumom, fosforom i magnezijum, a više istraživanja pokazalo je da su ovi minerali važni za održavanje gustine kostiju, što je indikator njihove čvrstine.
- Snižava nivo šećera u krvi
U velikom broju studija o čia semenu učestvovali su ljudi sa dijebetesom, a zaključak je da im je ono pomoglo zahvaljujući vlaknima i drugim važim jedinjenima. U studijama vršenim nad životinjama pokazalo se da čia semenke poboljšavaju osetljivost na insulin i da stabiliše glukozu u krvi posle obroka, odnosno da ublažavaju nagli skok šećera.