sprema se minut

Puding za doručak? MOŽE, ali OVAKO! Superzdravi mus kakvim je i POŽELJNO započeti dan (RECEPT)

0

Doručak koji se sprema za minut, zdrav je, hranljiv je, a uz to i sladak? Ovaj zdravi puding pruža vam sve to, a možete ga jesti bez griže savesti i kao desert!

foto: Elena Veselova/Shutterstock
foto: Elena Veselova/Shutterstock

Superhrana koju neizostavno treba uvrstiti u svoj redovni dnevni meni jesu čia semenke, pravo blago u ishrani koje se lako uklapa u raznovrsne slatke i slane recepte.

 

 

Čia semenke su bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, vlaknima, antioksidansima, proteinima, ali i manganom, magnezijumom, fosforom i kalcijumom, jačaju imunitet, odlične su za kardiovaskularni sistem... Sadrže čak dva posto više kalcijuma od kravljeg mleka, pa jačaju i kosti, a zbog visokog udela vlakana čine čuda i za probavu.

 

Lako možete napraviti brojne salate, sendviče, mafine i ostale slaniše sa čia semenkama, ali one su fenomenalan sastojak i različitm desertima. Magični čia pudinzi, bilo s bademima i kakaom, bilo s bananama, odličan su izbor i kao poslastica i kao doručak jer se prave maltene sami; zapravo, čia semenke se ponašaju kao želatin, pa ih je samo potrebno pomešati s vodom ili mlekom, a one će se same uraditi sav posao i "zgusnuti" se.

 

Čia semenke
foto: Shutterstock

Međutim, ako želite da isprobate desert sa čia semenkama koji nije želiran, samo ih izblendajte pre služenja... I uživajte u zdravom i slatkom doručku.

 

Recept:

 

  • pola litre mleka
  • 85 g čia semenki
  • 85 g meda
  • 25 g kakaoa
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

 

Priprema:

 

U blender sipajte sve sastojke, pa blendajte oko minut. Gotovo je kad dobijete kremastu jedinstvenu smesu.

 

Prebacite je u posudice za puding i ostavite u frižideru da se hladi nekoliko sati ili napravite puding pre spavanja.

 

Ukrasite voćem ili po želji.

 

 

 

makonda-tracker