kao čarolija

Dok vi spavate — ON SE PRAVI SAM! Najzdraviji slatkiš na svetu ne zahteva nikakav trud, a ukus je BOŽANSTVEN (RECEPT)

1

Nekoliko sastojaka, ni minut vremena i puno užitka! Ovaj zdravi i ukusni puding priprema se vrlo lako, a ključni deo pripreme događa se sam od sebe...

foto: NoirChocolate/Shutterstock
foto: NoirChocolate/Shutterstock

Tako sitno, a tako korisno! Ukoliko želite da se hranite zdravo, obavezno uvrstite u svoj jelovnik čia seme, koje ima nebrojeno blagodeti za organizam, posebno kada se kombinuje s biljnim mlekom i pažljivo biranim sezonskim voćem.


Čia semenke u najzdravije semenke na svetu jer u 100 grama sadrže 2,1 gram mononezasićenih kiselina, 23,3 gram polinezasićenih, 17,5 grama Omega-3 i 5,7 grama Omega-6 masnih kiselina, kao i 16 grama proteina, i čak 38 grama vlakana. Da ne pričamo o tome što sadrže dva odsto više kalcijuma od kravljeg mleka!

 

Posebno su korisne zbog antioksidansnog svojstva, a pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, pružaju energiju, ubrzavaju metabolizam, pozitivno utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema...


Zbog svega toga, jedinte čia semenke kad god možete: pospite njima salatu, dodajte ih pecivima i sendvičima, eksperimentišite i zabavljajte se! Naravno, ni slučajno ne zaobilazite najpoznatiji recept u kom se one koriste — magični čia puding, koji se maltene pravi sam. Sve što je potrebno jeste da pomešate nekoliko sastojaka, stavite smesu u frižider i ostavite da semenke nabubre u tečnosti tokom noći i naprave finu kremastu i nesvakidašnju teksturu kojoj je nemoguće odoleti. A ukus je fantastičan!

 

Čia semenke
foto: Shutterstock

Čia puding


Sastojci:

 

  • 3-4 kašike čia semena
  • 250 mililitara bademovog mleka (može i pirinčano, sojino, ovseno...)
  • 1 kašika kakaoa
  • 50 grama badema (samlevenih u blenderu)
  • 1 kašika meda
  • mleveni ili seckani badem za posipanje

 

Priprema


Pomešati čia semenke i kakao, pa preliti mlekom. Mešati dok se ne razbju grudvice kakaoa, pa dodati kašiku meda i bademe iz blendera. Sve dobro promešati, pa sipati u čaše za serviranje i odložiti u frižider. Posle 15 minuta izvaditi, promešati dobro još jednom, pa posuti mlevenim ili seckanim bademima. Ostaviti da prenoći u frižideru.

 

 

makonda-tracker