možda niste znali

NIJE SVEJEDNO ČIME ZAPOČINJEMO DAN: 5 namirnica koje treba da jedete na prazan stomak

0

Pored toga što je važno pažljivo birati šta jedemo, ništa manje bitno nije u koje doba dana konzumiramo određenu vrstu hrane

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Doručak je možda i najvažniji obrok, pre svega jer je organizmu potrebno da, nakon višečasovnog odmora, dobije hranu koju će koristiti kao „gorivo“, ali i za pokretanje metabolizma.


Nutricionista dr Rupali Data sastavio je prošle godine za Food NDTV spisak namirnica koje su izjutra najbolji mogući izbor.

 

Med s toplom vodom

 

foto: Profimedia

Dobro je poznato da ova kombinacija poboljšava varenje i blagotvorno deluje na imuni sistem, a kada se unese u prazan stomak – odlično utiče na metabolizam! Za razliku od brojnih napitaka za mršavljenje koji se preporučuju, spoj vode i moda, ponekad uz dodatak limuna, ima veoma malo kalorija, a pruža energiju i detoksikaciju.


Bademi

 

foto: Profimedia

Ovo koštunjavo voće bogato je najvažnijim vitaminima i mineralima, a dr Data ističe da je i te kako korisno pojesti 5-10 badema nakon dužeg perioda bez unošenja hrane. To će nam pružiti obilje hranljivih materija i tokom dana nećemo tako često imati osećaj gladi. Odlična ideja da potopite bademe u vodi jer na ovaj način oni imaju još snažniju moć: u kori ovog voća nalazi se tanin, koji poboljšava apsorpciju hranljivih materija, a kada se kora badema dobro natopi nutritijenti se lakše oslobađaju!


Čia seme

 

foto: Shutterstock

Ove sićušne semenke veoma su bogate – sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, a tu su esencijalne masne kiseline, magnezijum, gvožđe, vitamini iz grupe B vitamina... Preporučuje se da se čia seme pripremi noć ranije, odnosno da se tada ostavi da odstoji u vodi ili mleku kako bi nabubrilo, a potom pomeša sa svežim voćem. Sve je popularniji i puding od čia semena, koji mnogi konzumiraju za doručak, a najbolji recept pronaći ćete OVDE.


Lubenica

 

foto: Shutterstock

Dr Data smatra da je idealno vreme za uživanje u lubenici jutro, odnosno da je nju idealno jesti na prazan stomak jer je veoma bogata elektrolitima, lagana je i ima mnogo različitih hranljivih materija.


Urme

 

foto: Profimedia

Jedna od najzdravijih voćki na svetu odličan je izvor energije koja je potrebna na početku dana, a dr Data dodaje da su urme prepune rastvorljivih vlakana koje snažno i veoma povoljno deluju na digestivni trakt, a korisne su i ako se borite sa zatvorom, dok kalijum u njima pomaže i pri dijareji i bolovima u stomaku!

 

 

makonda-tracker