NI MANJE TRUDA NI SLAĐEG DEZERTA

ZDRAV JE, OČARAVAJUĆEG UKUSA, A GOTOVO DA SE PRAVI SAM! 5 najboljih recepata za neodoljivi ČIA PUDING

0

Jeste li znali da se u čia semenkama nalazi više kalcijuma nego u mleku? Ova zdrava namirnica koristi se na bezbroj načina, ali je najukusniji definitivno kremasti puding koji se maltene pravi sam!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock


Čia semenke u najzdravije semenke na svetu jer u 100 grama sadrže 2,1 gram mononezasićenih kiselina, 23,3 gram polinezasićenih, 17,5 grama Omega-3 i 5,7 grama Omega-6 masnih kiselina, kao i 16 grama proteina, i čak 38 grama vlakana!


Posebno su korisne zbog antioksidansnog svojstva, a pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, pružaju energiju, ubrzavaju metabolizam, pozitivno utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema...


Postoji mnogo načina da od ovog ukusnog semena napravite puding, a mi vam predlažemo sledećih pet recepata. U svakom slučaju možete dodati bilo koje sveže ili koštunjavo voće po svo mukusu i nećete pogrešiti!

 


Kakao čia puding


Uveče u jednu teglu stavite 1/4 šolje čia semenki, dodajte 3/4 šolje mleka (ako ne pijete kravlje, upotrebite pirinčano, bademovo, sojino...) i promešajte. Potom dodajte kašičicu meda i jednu do dve kašike kakaoa i promešajte. Stavite u frižider da prenoći. Do ujutru će čia semenke nabubreti i u teglici ćete imati fenomenalan puding zanimljive teksture. Kad se stegne, možete preko sipati bilo koje mleveno orašasto voće ili borovnice.


Kokos čia puding


Pomešajte 1/4 šolje čia semenki s 3/4 šolje kravljeg ili biljnog mleka i 300-400 mililitara kokosovog mleka. Dodajte kašičicu meda, potom ekstrakt vanile ili vanilin šećer i ostavite u frižideru da se stegne. Ujutro preko pospite kokosovo brašno i dekorišite nekim sezonskim voćem.

 

Čia semenke
foto: Shutterstock

Čia puding s voćnim pireom


Pomešajte dve kašike čia semenki, šolju kravljeg ili biljnog mleka i kašičicu meda ili šećera. Potom napravite voćni pire od dva kivija i dve šake jagoda ili malina i dodajte prethodno napravljenoj mešavini. Ostavite da odstoji preko noći, a izjutra dodajte pre sitno iseckan kivi.


Čokoladni čia s bademima


Pomešajte 2-2,5 kašike čia semenki sa čašom mleka, 2 kašičice kakaoa i kašikom sitno seckanih badema. Potom dodajte sitno seckano sveže voće po ukusu i kašičicu meda. Umesto mleka i kakaoa, možete koristiti čokoladno mleko. Ostavite da odstoji preko noći, a ujutru preko pudinga sipajte bademove pahuljice i zrna nara, borovnice, maline ili kupine.


Mango čia puding


Pomešajte 2 kašike čia semena sa šoljom mleka i ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru. Zatim dodajte kašičicu meda, dobro promešajte,sipajte sitno seckane komade manga, ponovo promešajte i vratite u frižider na još nekoliko sati. Kada se dobro stigne i semenke nabubre, prekrijte komadićima manga.
 

 

makonda-tracker