iznenadiće vas šta sve mogu

SIROVE, KAO PUDING, U SALATI, NA PECIVIMA... Ove SUPERZDRAVE semenke jedite svaki dan i bićete zdraviji nego ikad ranije

0

Proteklih godina, različite vrste zdravog semenja su nam lako dostupne, a postoji mnogo načina da iskoristimo ovaj moćni dar prirode

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Bogate su brojnim hranljivim materijama i vrlo, vrlo ukusne! Postoji bezbroj sjajnih načina da ih konzumirate kako biste doprineli svom zdravlju, a koji god da odeberete nećete pogrešiti.


Seme lana


Blagotvorno dejstvo lanenog semena po zdravlje dobro je poznato — ono se u ishrani koristi više od šest milenijuma i smatra se superhranom. Ono snižava nivo lošeg holesterola, reguliše hormonski disbalans i neredovan ciklus, pomaže pri mršavljenju, pozitivno utiču na zdravlje oka, preventivno deluje protiv više bolesti, a smanjuje i potrebu za slatkišima!


Odličan je izvor dijeteskih vlakana, linoleinske kiseline, lignana, minerala poput magenijuma, kalcijuma, gvožđa, kalijuma i mangana, zatim vitamina E i B, proteina i Omega-3 masnih kiselina.


Savet: Budući da je opna semena lana teška za varenje, obavezno ga izmeljite kako bi njegovi nutrijenti delovali.

 


Čia seme


Spadaju u najzdravije semenke na svetu jer u 100 grama sadrže 2,1 gram mononezasićenih kiselina, 23,3 gram polinezasićenih, 17,5 grama Omega-3 i 5,7 grama Omega-6 masnih kiselina, kao i 16 grama proteina, i čak 38 grama vlakana!


Posebno su korisne zbog antioksidansnog svojstva, a pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, pružaju energiju, ubrzavaju metabolizam, pozitivno utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema...


Savet: Ostavite ih preko noći u vodi ili mleku da nabubre, promešajte s kašikom meda i šakom nekog crvenog voća i uživajte u zdravom pudingu!

 

Čia semenke
foto: Shutterstock

Seme bundeve


Bundevino seme već hiljadama godina se koristi u zdravstvene svrhe jer je bogato magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, cinkom i vitaminom K, a tu su Omega-3 masne kiseline.


Poznato je da poboljšavaju raspoloženje, ublažavaju simptome menopauze, pomažu u snižavanju holesterola za čak 13 odsto, štite od dijabezesa zahvaljujući zdravim nezasićenim masnim kiselinama, potom sprečavaju nastanak osteoporoze, pomoć u lečenju uvećane prostate... Uz to, saveznik su u toku mršavljenja, uspešno se bore protiv ćelija raka, ublažavaju simptome artritisa...


Savet: Oljuštite ih, prelijte kašikom maslinovog ulja, pospite pola kašičice soli i kašičicu kurkume, dobro promešajte, pa poređajte na pek-papiru i pecite pet do deset minuta na temperaturi od 170 stepeni.


Semenke komorača


Najpoznatije su kao osveživač usne duplje jer su se dokazale kao borac protiv zadaha, ali je malo poznato da su ove semenke izuzetno zdrave. One sadrže antioksidante kao što su kaempferol i kvercetin, koji pomažu u zaštiti tela od neuroloških bolesti i infekcija, a uz to usporavaju starenje. Seme komorača je izuzetno selenom, magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, cinkom, manganom i brojnim drugim nutrijentima.


Ovo seme poboljšava funkciju mozga, ublažava stomačne tegobe (komorač je sastavni deo svih čajeva za grčeve kod beba!), jača imunitet, regulioše pritisak, smatra se dobrom prevencijom kancera...


Savet: Izgnječite jednu kašičicu semena komorača, prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji deset minuta, dodajte još malo vrele vode i uživajte u mirisnom i zdravom čaju.

 

 

makonda-tracker