obavezno probajte

Za sve ciste, miome, upale, čireve, kožu, uši, hemoroide... 5 jednostavnih načina da upotrebite ČUVARKUĆU (RECEPTI)

Biljka koju gotovo da ima svaka kuća, uglavnom zbog njenog zvučnog imena, lepih punih listova i lakog održavanja, nije samo ukras u domu.

foto: Shutterstock

Čuvarkuća nije bez razloga jedna od omiljenih biljaka na našim prostorima.

 

Njen latinski naziv Sempervivum tectorum nastaju je od semper vivere , što znači "stalno živa" i tectorum, što se prevodi kao "krov". Stalno živa na krovu, ali po mnogima bi se ovaj naziv mogao prevesti i kao "biljka koja donosi dug i večan život".

 

Čuvarkuća ima dugu tradiciju upotrebe u narodnoj medicini, naročito na našim prostorima. Ona je biljka boga Peruna, a postoji verovanje da on neće pogoditi gromom kuću na čijem se krovu nalazi njegova "rođaka" čuvarkuća.
Ona se lako održava i gotovo je nemoguće ubiti je, osim ako se prekomerno zalije ili potpuno zaboravi na nju.

 

foto: Shutterstock

Čuvarkuća je poznata po brojnim blagotvornim dejstvima, pre svega zahvaljujući obilju vitamina A i C u svom sastavu i jabučnoj mravljoj kiselini. Tu su i fitoencidi sa snažnim antiseptičnim dejstvom, kao i brojne druge materije koje jačaju organizam i pomažu mu da se odbrani od bolesti i infekcija.


Najpoznatija je po tome što se koristi kod upale uha, kada se nakapa malo svežeg soka čuvarkuće, a delotvorna je i kod dijareje, čireva, upalnih procesa mokraćnih kanala, kao umirujuće sredstvo, u jačanju imuniteta, kod zadržavanja vode, opekotina, rana, hemoroida bradavica...


Međutim, malo je poznato da je čuvarkuća biljka koja čini čuda za zdravlje žene! Ona se pokazala da odlično pomoćno sredstvo kod mioma, policističnih jajnika, polipa, bolnih i obilnih menstruacija...

 

Postoji mnogo načina da se korist čuvarkuća, a mi vam predstavljamo samo neke od njih.


Čaj od čuvarkuće


Kuvajte 10 grama sveže čuvarkuće (ili nešto više suve) u 250 mililitara vode oko 15 minuta. Zatim odmah procedite i ostavite da se hladi. Najpre jednu šolju popijte čim ustanete, na prazan stomak, pa tokom dana na sat vremena pijte po jednu kašiku.

 

foto: Profimedia

Čuvarkuća sa medom


Usitnite 300 grama svežih listova čuvarkuće, pa pomešajte s 500 grama pčelinjeg meda. Sve sipajte u sterilisanu staklenu teglu, koju ćete potom umotati u foliju, poklopiti i ostaviti da stoji u frižideru. Trebalo bi da se ostavi da deluje oko sedam dana, dok čuvarkuća ispusti u med svoje aktivne sastojke.

 

Potom uzimajte:

 

  • po jednu kašičicu svakog jutra na prazan stomak, oko pola sata pre doručka i ispijanja prve čaše vode
  • po jednu kašičicu između ručka i večere, kada treba da prođe bar dva sata od ručka i da se ništa ne jede i ne pije u narednih pola sata
  • po jednu kašičicu pre odlaska u krevet


Ova količina obično je dovoljna za 20 dana.


Čuvarkućino ulje za kožu i uši


U blenderu usitnite sedam svežih listova čuvarkuće, pa iscedite sok. Pomešajte s jednakom količinom bademovog ulja, pa kod kožnih problema mazite na željena mesta, a kod upale spoljnog uha ukapajte po pet kapi i zatvorite uho vatom.

 

foto: Profimedia

Afrodizijak


Kod smanjenog libida muškarca preporučuje se da se 7 svežih listova čuvarkuće prelijte s 2 decilitra kozjeg mleka, pa da se svv prokuva dok lišće omekša. Navodno ovo treba jesti s 2 kuvana jajeta, i to tri dana zaredom.


Mast sa čuvarkućom


Šaku listova čuvarkuće iseckajte i pomešajte s 200 grama masti oprane u devet voda. potom na slaboj do srednjoj vatri istopite uz nepsrestno mešanje, pa sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji 12 sati. Zatim ponovo malo zagrejte, dok se mast ne istopi, pa prelijte u teglicu i držite u frižideru.


Mažite na rane, opekotine, pege i fleke od sunce, ujede insekata...