obavezno probajte

Protiv pritiska, holesterola, starenja, lošeg varenja, anksioznosti... Za ovu biljku kažu da je NAJLEKOVITIJA NA SVETU

1

Ima je na svakom koraku, a niste ni znali koliko je moćna!

foto: stockfour/Shutterstock
foto: stockfour/Shutterstock

Na našim prostorima uobičajeno je da se u božićnu česnicu ubacuju razni predmeti, za koje se veruje da će doneti blagodeti onima koji ih pronađu. Pored novčića, koji navodno privlači sreću i izobilje, neretko se iz božićne pogače izvlače i glog i dren, koji treba da donesu zdravlje.


Iako se obično kaže da je neko "zdrav kao dren", nije slučajno glog rame uz rame s ovom biljkom — on je poznat kao jedan od najmoćnijih darova prirode, a neki idu tako daleko da je nazivaju najlekovitijom biljkom planete.

 

Rod glogova (Crataegus) složena je grupa drveća i žbunja iz familije ruža, a slična je rodu mušmula. Može se pronaći na livadama, obodima šuma, kamenitim planinama, a najpoznatiji su beli i crveni glog.

 

Glog
foto: Michaela Dusíková, Profimedia

Glog se dugo koristi u tradicionalnoj medicini raznih naroda, a Kinezi su od njega pravili fermentisano piće, čiji su ostaci pronađeni u posudama starim 9.000 godina. Veruje se da je oduvek vrlo značajan u religiji, a prema legendi je od njega napravljena Hristova kruna od trnja. Ima svoje mesto i u mitovima, pa je tako postojalo verovanje da vampira ubija samo glogov kolac.


On je poznat po brojnim lekovitim svojstvima, a ovo su samo neka od njih.

 

  • Bogat je antioksidansima


Bobice gloga su odličan izvor polifenola, moćnih antioksidativnih jedinjanja koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, koji nanose oštećenja kada ih u telu ima u visokoj koncentraciji. Veruje se da polifenoli snižavaju rizik za nastanak više vrsta raka, dijabetesa tipa 2, astme, infekcija, bolesti srca i prevremeno starenje kože.

 

  • Ima antizapaljensko dejstvo


Jedna studija kineskih naučnika dokazala je da bobice gloga značajno snižavaju nivo jedinjenja povezanih sa zapaljenjima kod miševa koji imaju bolesti jetre. Navodno sve duguje viteksinu, jedinjenju iz listova gloga, a za njega je u jednoj odvojenoj studiji utvrđeno da smanjuju upalu i podstiču odgovor leukocita kod miševa s respiratornim problemima.

 

 


U kineskoj tradicionalnoj medicini, glog je najpoznatije prirodno sredstvo za snižavanje krvnog pritiska. Studije vršene nad životinjama pokazale su da glog može da deluje kao vazodilatator, odnosno da opusti sužene krvne sudove.


U okviru jednog desetonedeljnog istraživanja, u kom je učestvovalo 36 osoba s blago povišenim pritiskom, utimanje 500 mg ekstrakta gloga dnevno snizilo je dijastolni krvni pritisak.

 


Pojedine studije dokazale su da ekstrakt gloga može da poboljša nivo holesterola zahvaljujući falvonoidima i pektinu, vrsti vlakana koja utiču u metabolizmu holesterola.

 

  • Može da olakša varenje


Vekovima su se bobice i ekstrakt gloga koristili za lečenje problema s varenjem, naročito prilikom bolova u stomaku. Veruje da je tajna u vlaknima, koja dokazano pomažu kod zatvora i umirujuća su za stomak. Ona deluju kao prebiotici, odnosno pomažu stvaranje dobrih crevnih bakterija, koje su ključne za normalno i zdravo varenje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 莎莎 💧 유리 (@saghwa)

 

  • Može da deluje protiv starenja


Veruje se da glog ima i anti-age efekat kod kože koja gubi kolagen usled starenja ili izlaganja sunčevim zracima.


Jedno korejsko istraživanje pokazalo je da mešavina ekstrakta gloga i ginsgenga deluje preventivno na pojavu bora i povećava prirodnu vlažnost kože.

 

  • Može da smanji anksioznost


Naučnici već neko vreme istražuju kako bi glog moga da utiče na anksiozne poremećaje. U jednoj starijoj studiji, u kojoj je učestvovalo 264 osobe s anksiznošću, kombinacija ekstrakta gloga, magnezijuma i kalifornijskog maka značajno je snizila nivo anksioznosti, u poređenju s placebo grupom. Ipak, i dalje nije jasno kakvu je tačno ulogu u tome odigrao sam glog.

 

Kako se koristi?


Glog se može upotrebiti na različite načine, a obično se konzumira kroz čaj.


Čaj od gloga


Sastojci:

 

  • 1 kašika suvih bobica gloga
  • 400 mililitara vode

 

Priprema


Preliti osušene bobice vodom i kuvati na visokoj temperaturi, pa smanjiti na tihu do srednju kad proključa. Ostaviti da kuva još 15 minuta, pa procediti i piti dve do tri šolje dnevno.

 

 

makonda-tracker