snažno deluju

I iz grla i iz pluća — KAO RUKOM ODNESEN! Najefikasniji prirodni trikovi za IZBACIVANJE ŠLAJMA

0

Bez obzira na to u kom delu respiratornog sistema vam se nakupio sekret, neka od ovih caka će pomoći!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Šlajm predstavlja gustu i lepljivu sluz koja se nakuplja u grlu na početku bolesti i može da se slije niz disajne puteve kako oboljenje protiče. Doduše, tada ga samo primećujemo — sluz je tu neprestano, a sluznice je proizvode kako bi zaštitile respiratorni sistem.


U normalnim okolnostima, sluz oblaže usnu i nosnu duplju, grlo, sinuse i pluća, a lepljiva je toliko da može da "uhvati" prašinu, alergene i viruse. Međutim, kada smo zdravi, ona je vrlo tanka i manje primetna, dok u stanju kada je organizam ugrožen, zbog bolesti ili većoj izloženosti štetnim česticama, sluz se zgušnjava i uočljivija je.

 

Poseban problem stvara pojačana sekrecija iz nosa, koja se sliva dalje u disajni trakt.


Postoji nekoliko prirodnih trikova koji su se pokazali kao efikasni u izbacivanju šlajma, a ovo su najpopularniji.

 

  • Grgoljenje slanom vodom

 

so, slana hrana
foto: Profimedia

Ukoliko vam poteškoće stvara šlajm u grlu, može vam pomoći grgoljenje slanom vodom, koje je efikasno i u umirivanju grlobolje i eliminaciji nekih mikroorganizama.


Pomešajte jednu šolju vode s pola ili 3/4 kašičice soli. Idealno je da koristite flaširanu ili filtriranu vodu, odnosno onu koja ne sadrži hlor.


Mešajte dok se so ne otopi, pa uzmite mali gutljaj, zabacite glavu i nežno grgoljite, dopuštajući ovoj smesi da vam ispere grlo, pa ispljunite.


Ponavljajte po potrebi.

 

  • Sirup od šećera i piva

 

pivo
foto: Shutterstock/Valentyn Volkov

Zagrejte na srednjoj temperaturi 150 grama šećera sve dok se ne otopi i dobije fini karamel, pa prelijte s pet decilitara piva. Kuvajte to 20 minuta, odnosno odok ne dobijete sirup gustine nešto ređe od meda.


Zatim sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se hladi poklopljeno, pa potom prespite u staklenu teglu i čuvajte u frižideru.


Tokom tri dana, uzimajte po jednu supenu kašiku tri puta dnevno, neposredno pre obroka.

 

  • Čaj od lipe

 

zdrava žena, zdravlje, čaj, ešerihija koli
foto: Shutterstock

Prelijte dve kašilice sveta lipe s pet decilitara ključale vode, pa ostavite da odstoji poklopljeno oko 20 minuta. Zatim dobro procedite, zasladite medom i dodajte limun.


Pijte po jednu supenu kašiku kad god osetite nadražajni kašalj.

 

  • Ulje eukaliptusa

 

Parenje, Parenje lica, Inhalacija, Para
foto: New Africa/Shutterstock

Dobro je poznato da, uz to što je eukaliptus hrana za australijske životinje, on ima široku primenu u tradicionalnoj medicini. Zbog svojih antioksidativnih svojstava često se koristi kao lek za prehladu, ali i u lečenju suve kože, kao preparat za opuštanje, analgetik itd.


Posebno je cenjeno ulje eukaliptusa, koje se upotrebljava za izbacivanje šlajma, uz pomoć inhalacije, a s lekarom se konsultujte u vezi s tim koliko kapi treba sipati. Ono efikasno otpušava nos, smanjuje curenje iz nosa, olakšava disanje, smiruje kašalj i upalu, a efikasno je i kod glavobolje.

 

  • Lovorov list

 

lovor
foto: YAY Media AS / Alamy, Profimedia

Istopite 250 grama šećera dok ne porumeni, ali pazite da ne zagori. Zatim dodajte 2,5 decilitra vode, 3 kašičice žalfije i 3 izmrvljena lovorova lista. Kad provri, kuvajte još tri minuta, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se hladi. Potom procedite, prelijte u staklenu flašu i čuvajte na nekom hladnom i tamnom mestu, pa pijte tri puta dnevno kad god počnete da kašljete jače.

 

 

makonda-tracker