poznat po efikasnosti

Dodajte ga večeri, pijte ga uz sok ili napravite ČAJ: Začin koji SNAŽNO OBARA krvni pritisak i loš holesterol

0

Nije toliko popularan u svetu bez razloga — ukusan je i vrlo, vrlo moćan!

foto: Boiko Olha/Shutterstock
foto: Boiko Olha/Shutterstock

Povišenim krvnim pritiskom — hipertenzijom — smatra se svako stanje u kome on iznosi više od 120/80 mmHg, a obično se njegovi simptomi ne osećaju dok se ne pojavi neka komplikacija hipertenzije. Zbog toga se ovo stanje često naziva "tihim ubicom", jer je vrlo pritajeno i podmuklo i veoma je važno redovno ga kontrolisati.


Gornji pritisak (sistolni) je pritisak krvi na zidove krvnih sudova u momentu kada se srce konstrahuje, dok je donji (dijastolni) period opuštanja arterija, u kome se srce puni krvlju.

 

Ukoliko se hipertenzija ne leči blagovremeno i adekvatno, ona može da dovede do mnogih srčanih oboljenja, poput hipertrofije leve komore srca i njenog uvećanja, disekcije aorte, srčanog i moždanog udara i mnogih drugih.


Neki od očiglednih simptoma povišenog krvnog pritiska su snažna glavobolja, osećaj pritiska u glavi, ubrzano, plitko i kratko disanje, krvarenje iz nosa, pojava krvavih tačkica u očima, zujanja u ušima, crvenila u licu, osećaja zamora, mučnine, pa čak i grčevi u udovima.


Hipertenzija je stanje zbog kojeg je obavezno obratiti se lekaru, kako bi dao najbolju moguću terapiju, koja treba da se pije redovno i u dozi koju propisuje doktor.


Pored obaveznih lekova, moguće je olakšati ovo stanje i uz pomoć rešenja tako što ćete svojoj ishrani dodati namirnice koje, između ostalog, blagotvorno deluju na krvni pritisak. Jedna od njih je korijander, koji se sve češće opisuje kao čudo iz prirode kada je rečo regulaciji povišenog pritiska.

 

Korijander
foto: Shutterstock/KatyaPulina

Korijander je biljka poreklom iz Bliskog istoka i Severne Afrike, mada je vrlo rano stigla i u Evropu, ali je popularna širom sveta zahvaljujući njenom snažnom mirisu i specifičnoj aromi. Ona se koristi kako u kuvanju tako i u prženju i pečenju, a svakom jelu daje sasvim posebnu notu.


Pored toga što pruža bogat ukus, ovaj začin, poznat još kao kineski peršun, ima brojne pozitivne efekte na zdravlje.

 

Navodno, korijander je odličan prirodni antiseptik, a još čuveni starogrčki lekar Hipokrat opisivao ga je i preporučivao kao lek jer ima i antizapaljensko dejstvo. On snižava nivo šećera u krvi, koristio se kao protivotrov nakon trovanja hranom, a deluje i protiv urinarnih infekcija.


Ipak, ono po čemu je korijander najpoznatiji jeste njegovo dejstvo protiv povišenog krvnog pritiska!


Naime, ovaj začin obiluje vlaknima, koji blagotvorno deluju na kardiovaskularno zdravlje, a brojan naučna istraživanja dokazala su koliko je efikasan. Prema odvojenim studijama naučnika iz Pakistana i Indije, korijander deluje tako što snižava faktore koji dovode do bolesti srca — na prvom mestu povišen krvni pritisak i LDL (loš) holesterol!

 

Čaj
foto: Profimedia

Jedan od mehanizama za koje je utvrđeno da koristi za to jeste njegovo diuretičko dejstvo: zahvaljujući činjenici da korijander povećava izlučivanje mokraće, on poamže da se oslobodimo viška natrijuma iz organizma, što dalje pomaže u snižavanju pritiska.

 

Kako se koristi korijander?


Može se kupiti u zrnima ili u vezi, a obe verzije su vrlo efikasne. Mnogi savetuju da, jednostavno, dodate korijander obroku makar jednom dnevno kako biste snizili krvni pritisak, a dr Vasant Lad u knjizi "Kompletan priručnik ajurvedskih kućnih lekova" savetuje sa se jedna kašičica korijandera pomeša s prstohvatom kardamona i sve prelije čašom sveže ceđenog soka od breskve, kao i da se ova mešavine pije dva do tri puta dnevno.

 

Sve je popularniji i korijanderov čaj, koji se priprema vrlo lako. U šolju sipajte kašičicu semena korijandera i to prelijte sa 2 dl proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Potom procedite i pijte. Preporučena doza iznosi  dve šolje dnevno, a savetuje se da jednu šolju čaja od korijandera pijete između doručka i ručka, a drugu između ručka i večere.

 

 

makonda-tracker