šta je istina?

Kažu da daje kardašijanske obline i stvara ČUDO U KREVETU: U ovu moćnu biljku se već 1.000 godina kunu i muškarci i žene

0

Biljka čije vam je ime dobro poznato često je tema naučnih istraživanja jer ima mnogo tvrdnji o njenim supermoćima

biljka maka
biljka makafoto: Brent Hofacker/Shutterstock

Peruanska biljka maka (lat. Lepidium meyenii) povrće je iz porodice kupusnjača (lat. Brassicaceae), kojoj pripadaju još brokoli, kupus, karfiol, prokelj itd, koja raste na nadmorskim visinama iznad 2.400 metara.


Izgledom ova biljka podseća na koren celera i obično je žute, crvene i crne boje, a kako god izgledala ona obiluje hranljivim materijama. Prema bazi podataka FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede, u prahu make nalaze se vitamini B, C i E, zatim minerali gvožđe, kalcijum, fosfor, cink...

 

Mnogo je zabluda i nedokazanih tvrdnji o maki, zahvaljujući kojima je ona i stekla popularnost. Uvreženo je mišljenje da od čak i odrasle žene mogu da dobiju "kardašijanske" obline, ali za ovo ne postoji nijedan medicinski dokaz.

 

Za šta je koristi maka?


Medicinska platforma Healthline sastavila je spisak blagodeti make koje su potkrpljene naučnim dokazima, iako čak i neke od njih pružaju nejasne i kontradiktorne rezultate.

 

Svež koren make
Svež koren makefoto: ADVTP/Shutterstock
  • Maka za libido


Iako nisu sve studije sprovedene na ljudima, neke su otkrile da maka zaista može koristiti muškarcima s niskim libidom ili niskom seksualnom željom. Istraživanje objavljeno 2019. u listu BMC Complementary and Alternative Medicine pokazalo je da je kombinovanje make sa semenom kineskog vlašca poboljšava erektilnu disfunkciju kod mužjaka miševa.


Studija stručnjaka Univerziteta u Barseloni, objavljena 2020. u naučnom magazinu Andrologia, otkrila je i da uzimanje 2 grama make dnevno tokom 12 nedelja značajno poboljšava koncentraciju semene tečnosti u poređenju s placebo tretmanom. Međutim, nije bilo razlike u pokretljivosti spermatozoida.


Što se tiče žena, studija iz 2015. godine objavljena u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine pokazala je da maka može biti od pomoći ženama starijim od 45 godina koje imaju seksualnu disfunkciju izazvanu antidepresivima. Oni su koristili 2.000 mg korena make tokom 12 nedelja, a rezultati su pokazali da su posle tretmana imali poboljšanu seksualnu funkciju i libido.

 

maka može da poboljša seksualni život,pokazala su neka istraživanja
maka može da poboljša seksualni život,pokazala su neka istraživanjafoto: Dean Drobot/Shutterstock
  • Može da pomogne kod simptoma menopauze


Studija objavljena 2019. u magazinu Journal of Evidence-Based Integrative Medicine sugeriše da maka može biti od koristi ženama koje prolaze kroz menopauzu.


Istraživanje eksperata Univerziteta Bejlor navodno je pokazalo da je upotreba make ublažila neke od simptoma menopauze, uključujući valunge i poremećaj sna.

 

  • Može da poboljša raspoloženje i energiju

 

Još uvek ograničeni dokazi sugerišu da i u ovoj oblasti maka može biti korisna.
Studija iz 2021. godine otkrila je da ova biljka pomaže u regulisanju umora izazvanog vežbanjem kod miševa, što je zaključak i jednog istraživanja iz 2022.

 

Što se tiče ljudi, slično je otkriveno i u istraživanju rađenog nad ženama, što je zaključak studija objavljenih 2021. u magazinu Functional Foods In Health And Disease i 2016. u časopisu Pharmaceuticals.

 

maka navodno utiče i na raspoloženje
maka navodno utiče i na raspoloženjefoto: Shutterstock / Olha Nosova

Za šta se još koristi maka?


Healthline ističe da postoje i druge potencijalne zdravstvene koristi, iako je potrebno još istraživanja uticaja ove biljke na zdravlje ljudi. Ona navodno pomaže kod:

 

  • očuvanja kognitivnih sposobnosti
  • benigne hiperplazije prostate
  • zapaljenja
  • varenju hranljivih materija


Koji su negativni efekti make?


Maka se generalno smatra bezbednom za jelo kao dodatak redovnoj ishrani, ali imajte u vidu da Healthline napominje da je dozvoljeno do tri grama dnevno kada se ne koristi duže od četiri meseca.


Uz to, jedna studija je 2018. godine ispitivala slučaj žene čija se koncentracija olova u krvi povećala nakon konzumiranja suplementa make.


Zbog toga ni slučajno ne dodajte ovako snažan sastojak svom jelovniku bez konsultacije s lekarom i ne uzimajte ga samostalno i ako nemate dovoljno neophodnih informacija.

 

 

makonda-tracker