Zdravlje žene

Mogu da se jave godinama ranije: Znakovi da počinje (peri)menopauza često su očigledni, evo na šta treba obratiti pažnju

0

To što možda još uvek niste u četrdesetim ne znači da treba da uzmete ove simptome zdravo za gotovo

Loš san je jedna od odlika (peri)menopauze
Loš san je jedna od odlika (peri)menopauzefoto: fizkes/Shutterstock

Kao što je menstrualno krvarenje normalan deo života žene, tako je i menopauza još jedna životna faza i proces kroz koji prolaze svi.


Šta je menopauza?


Obično se menopauzom smatra period u kom 12 meseci uzastopno nije bilo menstruacije, uprkos tome što je zdravstveno stanje normalno i niste u drugom stanju. To je sasvim prirodan deo starenja, koji može da ispolji simptome i mnogo ranije nego što zapravo nastupi ovaj konkretan period.


Do menopauze dolazi kada nivo ženskih polnih hormona počne vremenom da opada, a jajnici prestanu da oslobađaju jajne ćelije, pa više nema ni menstruacije ni mogućnosti za trudnoći.

 

Kako piše Web MD, većina žena kroz menopauzu prolazi u četrdesetim ili pedesetim, ali je ovo individualna stvar, pa se može dogoditi i ranije i kasnije.

 

  • Kako prepoznati menopauzu?


Mogli biste da primetite prve znakove da će nastupiti ova životna faza i godinama ranije, kada se događa tzv. perimenopauza, period koji traje više godina pre nego što nastupi i poslednje menstrualno krvarenje. Tada se događaju brojne promene u organizmu žene, a na prvom mestu se odnose na rad hormona.

 

Menopauza se obično javlja u 40-im i 50-im, ali može da nastupi i pre i posle toga
Menopauza se obično javlja u 40-im i 50-im, ali može da nastupi i pre i posle togafoto: Rido/Shutterstock

U čemu je razlika između perimenopauze i predmenopauze?


Iako mnogi veruju da je u pitanju ista životna faza, zapravo su perimenopauza i predmenopauza imaju različita značenja.

 

Predmenopauza je period u kom nema simptoma ― menstrualna krvarenja se javljaju normalno i u takozvanim ste reproduktivnim godinama. Iako dolazi do promena u radu hormona, nema primetnih razlika u telu. S druge strane, tokom perimenopauze javljaju se prvi simptomi menopauze, najpre u vidu neredovnih menstruacija, ali ima žena koje prolaze perimenopauzu bez jasnih znakova.

 

  • Simptomi menopauze


Medicinska platforma WebMD navodi sledeće pokazatelje:

 

  • Neredovni ciklusi. Ukoliko su menstruacije ređe ili češće, manje ili više obilne, kraće ili duže nego što je inače slučaj, to može biti znak da se približava menopauza.

 

Menopauza se obično javlja u 40-im i 50-im, ali može da nastupi i pre i posle toga
Menopauza se obično javlja u 40-im i 50-im, ali može da nastupi i pre i posle togafoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock
  • Valunzi i noćno znojenje. Jedan od znakova su i iznenadni napadi vrućine, kada koža može da pocrveni, a crve da lupa jače. Uz to, javlja se i noćno znojenje u snu, koje može da bude tako intenzivno da vas probudi.

 

  • Poremećaj sna. Među simptomima menopauze je i poteškoća da se uspavate, kao i često buđenje tokom noći i nesanica.

 

  • Promene raspoloženja. Mnoge stvari utiču na raspoloženje, a među faktorima je i nivo hormona. Kako navodi WebMD, ženama koje su u prošlosti bile anksiozne ili depresivne, simptomi mogu da budu još izraženiji.

 

  • Zaboravnost. U srednjim godinama se i muškarcima i ženama, tvrdi WebMD, dešava da zaboravljaju sitnice, ali se u menopauzi to često dešava, uglavnom zbog stresa.

 

  • Promene u libidu. Neke žene kažu da u menopauzi potpuno gube interesovanje za intimne odnose, dok druge kažu da im seksualni život nikad nije bio bogatiji i slobodniji nego u ovoj fazi života.

 

Menopauza
Menopauzafoto: nelzajamal/Shutterstock

 

  • Vaginalna suvoća. Jedan od pouzdanih simptoma (peri)menopauze je suvlja unutrašnjost vagine,koja može čak da izazove iritacije.

 

  • Fizičke promene. U ovom normalnom procesu može se dogoditi da vam kosa bude tanja i suvlja, neke žene se naglo goje, posebno u predelu struka, a može da se javi i ukočenost u zglobovima.

 

 

makonda-tracker