kažu da deluje!

Sve već imate u kući, a snažno deluje: 7 stvari koje možete da uradite nakon što IZGORITE NA SUNCU

0

Čime u kućnim uslovima tretirati kožu kada dobijete opekotine od sunca?

Opekotine od sunca mogu da budu vrlo bolne
Opekotine od sunca mogu da budu vrlo bolnefoto: New Africa/Shutterstock

Leto je stiglo, a s njim i odlično raspoloženje, lepo vreme, najlepše boje i mirisi i – sunce.


Ukoliko se ne štitite pravilno, dugo iščekivani sunčani dani mogu da se okrenu protiv vas i ostave vas s bolnim opekotinama na koži.


Postoji mnogo proizvoda koji se nanose na ovakva oštećenja od UV zračenja, a medicinska platforma Healthline sastavila je spisak stvari koje obično ima svaka kuća i koje nam mogu pomoći da umirimo kožu i ubrzamo oporavak nakon što izgorimo na suncu.

 

  • Hladna voda


Opekotine od sunca u osnovu su zapaljenja kože, a jedan od najlakših načina da ih tretiramo jeste – hlađenje pogođenog područja.


Efikasan način da odmah pomognete svojoj koži jeste da odmah, dok ste još napolju, uskočite u vodu. Ipak, budite vrlo oprezni ako spas od vrućine tražite na bazenu jer hlor u njegovoj vodi može još više da iritira kožu.


Takođe, treba izbegavati direktno nanošenje leda na izgorelu kožu jer može da izazove više štete nego koristi.

 

HLadna voda je odlična prva pomoć kada primetite da gorite, ali budite oprezni ako se sunčate pored bazena
HLadna voda je odlična prva pomoć kada primetite da gorite, ali budite oprezni ako se sunčate pored bazenafoto: PhotoSunnyDays/Shutterstock
  • Maska od ovsene kaše i sode bikarbone

 

Medicinski portal Healthline tvrdi da ova kombinacija može biti od pomožći u ublažavanju simptoma nakon što izgorimo na suncu. Kako on navodi, u kadu punu hladne vode treba sipati nekoliko kašika sode bikarbone uz dodatak ovsenih pahuljica i ležati u njoj 15-20 minuta.


Prema tvrdnji Healthline-a, to će smiriti iritiacije i pomoći koži da sačuva prirodnu vlažnost, a dodaje i da koža ne sme da se trlja ni u kadi ni nakon što izađete iz nje. Osušite kožu tapkanjem mekanim peškirom.

 

  • Aloe vera

 

Gel koji se nalazi u ovoj sočnoj biljci dugo se koristio kod raznih zdravstvenih tegoba, a Healthline piše da nanošenje gela iz aloe vere direktno na mesto opekotine od sunca pruža trenutno olakšanje.


Ako nemate pri ruci lišće biljke, navodno je od pomoći i stopostotni gel aloe vere (ne losion ili mast na bazi aloe!).

 

  • Čaj od kamilice

 

Healthline piše da čaj od kamilice može da umiri telo i spolja i iznutra. Pored toga što je dobar za smirenje, čaj od kamilice umiruje izgorelu kožu, a koristi se tako što se krpa umočena u ohlađen čaj potom nanosi na opekotine.


Ako ste alergični na polen, međutim, pomenuta platforma ne preporučuje da koristite ovaj kućni tretman jer može da izazove alergijsku reakciju.

 

Čaj od kamilice ima umirujući efekat i na duh i na telo
Čaj od kamilice ima umirujući efekat i na duh i na telofoto: teatian/Shutterstock
  • Sirće

 

Kada je reč o upotrebi sirćeta za ublažavanje opekotina od sunca, mišljenja su pomešana. Neki veruju da visokokisela sredstva kao što je sirće samo pogoršavaju situaciju, a neki da dodavanje dve šolje sirćeta u vodu tokom kupanja može biti od pomoći.


Kako Healthline ističe, ako ranije niste koristili sirće na manjim i lakšim opekotinama, najbolje je da ne eksperimentišete ako vam je zahvaćena veća površina tela.

 

  • Pijte mnogo vode

 

Dok se koža bori sa oštećenjem od sunčevih zraka, potrebna joj je vlažnost koju je izgubila tokom boravka na suncu. Ako već ne pijete osam čaša vode dnevno, koliko stručnjaci preporučuju, to što ste izgoreli na suncu bi trebalo da bude dovoljan razlog da konačno počnete.

 

Hidriranost je vrlo važna tokom leta, naročito ako boravite na suncu
Hidriranost je vrlo važna tokom leta, naročito ako boravite na suncufoto: Krakenimages.com, Shutterstock
  • Ne zaboravite hidratantnu kremu

 

Iako će vam baka reći da se namažete jogurtom, stručnjaci napominju da je vrlo važno naneti hidratantnu kremu. Time ćete, piše Healthline, sprečiti da koža počne da se ljušti, ili ćete makar svesti na minimum verovatnoću da će se to desiti.


Koristite hidratantnu kremu bez boja i mirisa, najbolje onu koja se reklamira za osetljivu kožu, kako biste izbegli dodatnu iritaciju kože.
 

 

makonda-tracker