ukusni i moćni

Izbacuju toksine, ublažavaju gasove: 7 najmoćnijih PRIRODNIH DIURETIKA koji pomažu kod zadržavanja tečnosti

0

Najbolji čajevi za izbacivanje viška tečnosti iz organizma i poboljšanje opšteg stanja

foto: Marian Weyo/Shutterstock
foto: Marian Weyo/Shutterstock

Diuretici pomažu telu da se oslobodi viška tečnosti, uglavnom vode i natrijuma. Većina deluje tako što stimuliše bubrege da izbacuju više natrijuma kroz mokraću, kao i više tečnosti.


Lekari propisuju diuretik kada telo zadržava previše tečnosti, a ovaj problem češće se javlja kod starijih lica. Obično je to prateće stanje visokog krvnog pritiska, srčane insuficijencije, disfunkcije bubrega, ciroze, kamena u bubregu, sindroma policističnih jajnika, dijabetesa itd.

 

Pored lekova s diuretičkim dejstvom, postoji hrana biljnog porekla koja deluje na sličan način, ovo su samo neke od njih.

 

  • Maslačak

 

Čaj od maslačka, Maslačak
foto: vetre/Shutterstock

Dok neki maslačak vide samo kao cvet, drugima su dobro poznate njegove brojne blagodeti po zdravlje.


Jedno istraživanje je pokazalo da maslačak, uz mnogo drugih prednosti, deluje i tako što poboljšava rad bubrega i podstiče češće mokrenje, a obično se za to koristi čaj od maslačka.

 

  • Glog

 

Glog
foto: Shutterstock/Tatiana_Pink

Ovaj član porodice ruža je moćan diuretik koji smanjuje nakupljanje tečnosti u organizmu i poboljšava zdravlje srca.


Istraživanja su pokazala da hranljive materije u glogu poboljšavaju protok i učestalost urinacije i često se koristi kod bolesti bubrega.

 

  • Kleka

 

Kleka
foto: Adam Radosavljevic/Shutterstock

Iako je na našim prostorima klekovača najpoznatiji je proizvod ove biljke, u narodnim tradicijama širom sveta, kleka se koristi kao snažan diuretik.


Ona ne snižava nivoe kalijuma, kao što to čine neki lekovi za izbacivanje tečnosti, a više studija je dokazalo da ova zimzelena biljka utiče na zapreminu urina kod životinja.

 

  • Zeleni i crni čaj

 

Zeleni čaj
foto: Shutterstock/teatian

Svaki put kada uživate u šoljici crnog ili zelenog čaja, koji spadaju u najzdravije na svetu, možete da primetite da idete malo češće u toalet ili da izlučite više mokraće. To nije iznenađujuće, jer je nauka dokazala diuretičko dejstvo ovih čajeva.

 

  • Peršun

 

Čaj od peršuna
foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Ovaj omiljeni biljni začin dokazao se kao koristan za ljude koji imaju probleme sa zadržavanjem tečnosti u organizmu.


Peršun je moćan saveznik u borbi protiv urinarnih problema i bubrežnih oboljenja, a kao narodni lek se koriste i koren i listovi.

 

  • Hibiskus

 

Hibiskus
foto: Regreto/Shutterstock

Jedna studija iz 2012. godine dokazala je da rozela, jedna vrsta hibiskusa, deluje kao efikasan diuretik, dok je drugim istraživanjem iste godine utvrđeno da čaj od hibiskusa pomaže bubrezima u filtraciji .

 

 

makonda-tracker