recept

Univerzalna pomoć za sve, od kašlja do čukljeva: Lovorov list ovako spremljen može da vas reši brojnih problema

0

Godinama se koristi kao začin u pripremi brojnih jela, a naši stari su ga primenjivali i kod lečenja kašlja i drugih bolesti 

foto: Shutterstock / Lunov Mykola
foto: Shutterstock / Lunov Mykola

Lovor je od davnina poznat kao narodnoj biljka koja ima antiseptična i protivupalna dejstva.

 

Zbog niza blagotvornih dejstava on se koristio za lečenje raznih zdravstvenih problema. Jedna od najčešćih primena je i ona za lečenje kašlja.

 

Ukoliko ste pobornik prirodne medicine ovu biljku odmah uvrstite u svoju prirodnu apoteku.

 

 

Lovorov list je bogat vitaminima iz B grupe koji pomažu boljem funkcionisanju nervnog i mišićnog sistema, pozitivno utiču na metabolizam i hormonski status. Sadrži i dva posto esencijalnih ulja, polifenole, tanine – snažne antioksidanse i minerale, kao što su kalijum, bakar, mangan, kalcijum, gvožđe, cink i magnezijum.

 

Lovorov list ima širok spektar lekovitih svojstava. Lovorov list pozitivno utiče na metabolizam i hormone, poboljšava varenje, uklanja grčeve u stomak i želucu nadutost, a podstiče bolju prokrvljenost. Osim toga, poboljšava apetit i izlučivanje probavnih sokova.

 

Lovorov list za lečenje kašlja
Lovorov list za lečenje kašlja foto: Shutterstock/ImpressionMall

Lovorov list je neprikosnoven u uklanjanju respiratornih tegoba i neprijatnog kašlja.

 

Preporučuje se da ukoliko imate bronhitis, koristite obloge od lovora, tako što ćete ih umakati u vodu u kojoj se kuvala ova biljka.

 

Takođe, sirup od lovorovog lista je veoma moćan narodni "lek" za ublažavanje kašlja i pročišćavanje disajnih puteva, piše Prva. 

 

 

Sastojci:

 

  • 6 listova lovora
  • 2,5 dcl vode
  • 6 kašika smeđeg šećera
  • 1 limun

 

Priprema:

 

 U proključalu vodu dodajte listove lovorai kuvajte poklopljeno između 6 i 10 minuta. Izvadite listove lovora, pomešajte šećer I Iscedite limun. Dobro izmešajte dok se šećer ne istopi. Uzimajte kašičicu sirupa nekoliko puta dnevno (posebno u prvim danima, odmah posle napada kašlja).

 

Lovorov list protiv kašlja
Lovorov list protiv kašlja foto: Profimedia / HBRH / Alamy / Alamy /

 

Lovorov list za čukljeve

 

Čukljevi na nogama su prava “noćna mora” za žene, posebno kada su u sitacijama da nose visoke potpetice. Međutim, narodna medicina ima sjajno rešenje za ovaj problem. Lovorov list je spas u borbi protiv čukljeva.

 

U nastavku teksta vam donosimo sjajan recept koji će vam pomoći da se rešite ove neprijatnosti

 

Lečenje čukljeva lovorom
Lečenje čukljeva lovorom foto: Promo

 

Sastojci:

 

5 velikih lovorovih listova, što sitnije sameljite i prelijte sa 96% alkoholom (100 ml). Ostavite 7 dana da ostoji, a nakon tog perioda ocedite. Naparite noge u 3 litre tople vode, pa ih obrišite peškirom i onda namažite čukljeve smesom. Nazujte kraće pamučne čarape i legnite.

 

Priprema

 

Pomešajte jednu kašiku usitnjenog lovorog lista sa 300 ml vode i kuvajte 5 minuta. Nakon toga, neproceđeni čaj sipajte u termosflašicu. Sutra ujutru, procedite čaj i pijte ga tokom dana u manjim gutljajima. Ponovite 3 dana zaredom postupak.

 

Lovorov list za izbacivanje vode iz organizma
Lovorov list za izbacivanje vode iz organizmafoto: Julenochek/Shutterstock

 

Lovorov list za izbacivanje soli

 

Lovorov list je odličan za izbacivanje toksina i soli iz organizma.

 

Priprema:

 

U tri decilitra ključale vode spustite pet grama lovorovog lista i kuvajte pet minuta. Kasnije sklonite sa vatre i natočite u termos da odstoji. Rastvor procedite i pijte sa prekidima tokom celog dana u manjim gutljajima.

 

Pre svake konzumacije bilo kog, pa čak i prirodnog leka, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom ili farmaceutom. 

 

 

makonda-tracker