ovo niste znali

Jednoj grupi ljudi je posebno korisna: 3 supermoći BOKVICE koje su naučno dokazane

0

Bokvica je lako dostupna, besplatna i obiluje korisnim jedinjenjima, ali ne treba verovati baš u sve što pročitate o njenom dejstvu. Ove zdravstvene prednosti su, međutim potvrđene u brojnim naučnim istraživanjima.

Listovi bokvice koriste se kod niza problema, ali kakav efekat zaista imaju?
Listovi bokvice koriste se kod niza problema, ali kakav efekat zaista imaju?foto: Chatham172/Shutterstock

Poznata po tome što raste maltene na svakom koraku, bokvica se često odbacuje kao preterano rasprostanjena baštenska štetočina.


Međutim, ne samo što je ova biljka jestiva i lako dostupna, već je ona vekovima imala važno mesto u narodnoj medicini, kako na našim prostorima, tako i šire.


Da li je to opravdano? Šta nauka i naučna istraživanja kažu o bokvici?


Bokvica (lat. Plantago) predstavlja rok skrivenosemenica iz porodice Plantaginaceae, koja broji čak 265 vrsta. U pitanju su zeljaste biljke, a samo kog pojedinih vrsta se razvija polužbun ili čak žbun visok do 60 centimetara.

 

Listovi bokvice mogu se naći na svakom koraku jer je u pitanju široko rasprostranjena biljka
Listovi bokvice mogu se naći na svakom koraku jer je u pitanju široko rasprostranjena biljkafoto: Pam Walker/Shutterstock

Najčešća je tzv. ženska bokvica (Plantago major), višegodišnja zeljasta biljka koja mahom rastena livadama, usevima, zatravljenim staništima, kraj puteva i oko naselja... Vrlo su rasprostranjene i muška bokvica (lat. Plantago lanceolata), indijska bokvica (lat. Plantago ovata), trputac s velikom brazdom (Plantago aristata) itd.


Moguće zdravstvene prednosti bokvice


Pre svega, veoma je važno znati da se bokvica, kao ni ostalo bilje, ne upotrebljava kao lek – ukoliko imate bilo koji zdravstveni problem, neophodno je da se obratite lekaru. On će propisati adekvatnu terapiju, koju treba da pijete redovno i prema uputstvu doktora.

 

Tek nakon konsultacije s lekarom, možete dodati svojoj ishrani nešto za šta on procenjuje da vam neće stvoriti dodatne probleme ili može pomoći.


Kada je u pitanju bokvica, sprovedeno je više naučnih istraživanja kako bi se utvrdila opravdanost njene primene u tradicionalnoj medicini, a medicinska platforma Healthline sastavila je listu dokazanih mogućih koristi po organizam nakon upotrebe ove biljke.

 

  • Može pomoći u smanjenju zapaljenja


Dok je niži stepen zapaljenja u organizmu normalna reakcija na povrede, hronična upala može da dovede do razvoja raznih oboljenja, a studije su pokazale da vam jedan od saveznika u borbi protiv zapaljenja može biti i bokvica. Zato se smatra da je ona posebno korisna ljudima sklonim inflamacijama.

 


Malezijski stručnjaci sproveli su 2015. godine istraživanje čiji su rezultati objavljeni u medicinskom magazinu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Njihov zaklučak je da se u listu bokvice nalazi više jedinjenja za antiinflamatornim efektom, uključujući flavonoide, terpenoide, glikozide i tanine.


U istoj studiji laboratorijskim pacovima je davan ekstrakt bokvice, što je dovelo do snižavanja markera upale izazvane oštećenjem jetre.


Do sličnih saznanja došli su i turski naučnici, koji su 2009. u naučnom listu Indian Journal of Pharmacology objavili studiju kojom su doneli zaključak da ekstrakt bokvice može da snizi zapaljenje i smanji enzime jetre da bi je zaštitilo od oštećenja.

 


Naravno, još uvek je potrebno sprovesti još istraživanja nad ljudima kako bismo bolje razumeli vezu između bokvice i inflamacije.

 


Više istraživanja, uključujući ono objavljeno 2018. u listu Biotechnic & Histochemistry, pokazalo je da bokvica može da ubrza zarastanje rana tako što smanjuje zapaljenje, blokira rast mikroba i ublažava bolove.


Uz to, iranski stručnjaci su sproveli studiju na 40-oro ljudi, koja je otkrila da primena gela koji sadrži aloe veru i bokvicu može da pomogne u tretiranju čireva na stopalima, a rezultati su objavljeni u medicinskom magazinu Current Drug Discovery Technologies.

 

u prošlosti se list bokvice često koristio kao prva pomoć na svežim ranama
u prošlosti se list bokvice često koristio kao prva pomoć na svežim ranamafoto: Africa Studio/Shutterstock

Tome u prilog govori i istraživanje objavljeno 2019. u listu World Journal of Plastic Surgery, u kom je utvrđeno da kombinacija aloe vere i bokvice može da poboljša oporavak tkiva kada se primenjuje lokalno.

 

  • Može poboljšati probavu


Pokazalo se da više jedinjenja u semenu i listovima bokvice može da ublaži probleme s varenjem. Konkretno, semenke bokvice sadrže psilijum, vrstu vlakana koja se često koristi kao prirodni laksativ jer apsorbuje vodu dok se kreće kroz digestivni trakt.


Prema pregledu više studija, objavljenom 2018. u časopisu Electronic Physician Journal, listovi bokvice mogu da uspore kretanje unutar digestivnog trakta, što unapređuje pravilan rad creva i pomaže u lečenju dijareje.


Uz to, istraživanje nad pacovima objavljeno 2011. u magazinu Phytotherapy Research pokazalo je da ekstrakt muške bokvice može podstakne zaceljivanje stomačnog čira.

 


Da li je bokvica potpuno bezbedna?


Većina zdravih i odraslih osoba može bezbedno da koristi bokvicu, navodi Healthline, i sirovu i kuvanu.


Međutim, suplementi na bazi bokvice mogu da izazovu simptome kao što su mučnina, povraćanje, dijareja, nadimanje i kožne reakcije. Tako već pomenuta studija koja je osvanula u listu Electronic Physician Journal 2018. upozorava da visoke doze mogu da dovedu i do težih neželjenih efekata, uključujući anafilaksu, tešku alergijsku reakciju potencijalno opasnu po život.


Takođe suplementi vlakana dobijeni iz bokvice, poput psilijuma, takođe mogu da izazovu probleme s varenjem, uključujući gasove, nadimanje i osećaj punoće u stomaku.


Zbog toga je, napominje Healthline, vrlo važno početi s manjom dozom i postepeno je povećavati, kao i da bokvica koristi isključivo prema uputstvu. Naravno, u slučaju alergijske reakcije, obavezno je obratiti se lekaru i prestati s primenom.

 

 

makonda-tracker