olakšanje stiže brzo

Najbolji čajevi za nervozna creva: 3 biljna napitka koji dokazano ublažavaju gasove, nadimanje, grčeve...

0

U naučnim studijama otkriveno je da su ovi biljni čajevi efikasni kod smanjenja simptoma sindroma nervoznih creva

Biljni čajevi mogu biti dodatna pomoć u ublažavanju simpptoma
Biljni čajevi mogu biti dodatna pomoć u ublažavanju simpptomafoto: Iryna Kalamurza/Shutterstock

Sindrom iritabilnog creva je hronični poremećaj sistema organa za varenje, poznatiji po svom drugom nazivu – sindrom nervoznih creva.


Ono se ispoljava nizom simptoma, od kojih su samo neki nadimanje i gasovi, grčevi i bolovi u stomaku, zatvor i dijareja, nekad u naizmeničnim epizodama.


Prema istraživanju čiji su nalazi objavljeni 2014. u medicinskom časopisu Clinical Epidemiology, ovo stanje pogađa oko 11 posto svetske populacije, a samo oko 30 odsto pogođenih će se zbog simptoma obatiti lekaru.

 

Da li čajevi pomažu?


Ako imate sindrom nervoznih creva, konzumiranje biljnih čajeva može vam pomoći da ublažite neke od simptoma, navodi medicinska platforma Healthline, jer je sam ritual ispijanja čaja umirujući i može da deluje blagotvorno na stres i anksioznost.


Međutim, ne samo što ćete se umiriti već vam oni mogu pomoći da se abdominalni mišići opuste i da se grčevi umanje.


Uz to, na ovaj način ćete povećati unos tečnosti, što je korisno za varenje.

 

Biljni čajevi imaju umirujuće dejstvo
Biljni čajevi imaju umirujuće dejstvofoto: Pheelings media, Shutterstock

Međutim, Healthline navodi da pažljivo pratite kako različiti čajevi deluju na vaše telo. Ako primetite da se simptomi sindroma iritabilnog creva pojačavaju, prestanite da pijete taj čaj, a povremeno je, i kada neki čaj pomaže, korisno zameniti ga drugim. Uz to, možete da napravite čajnu mešavinu i time pojačate dejstvo.

 

U svakom slučaju, ukoliko vam je lekar propisao terapiju, obavezno je koristite i ni slučajno ne koristite čaj kao zamenu za lek – on može biti samo dodatna pomoć.

 

  • Čaj od nane

 

Nana je poznata kao odličan izbor kod problema s organima za varenje
Nana je poznata kao odličan izbor kod problema s organima za varenjefoto: Vaclav Mach/Shutterstock

Ovaj čaj često se koristi da ubaži digestivne probleme, uključujući sindrom nervoznih creva. Na taj način se, piše Healthline, umiruju creva, ublažava bol u stomaku i smanjuje nadimanje, a neka istraživanja pokazala su i efikasnost ulja peperminta u tretiranju ovog stanja.


Kako se koristi? Možete dodati kap čistog esencijalnog ulja mente u šolju biljnog čaja ili vrele vode.

 

  • Čaj od anisa

 

Semenke Anisa treba najpre usitniti
Semenke Anisa treba najpre usitnitifoto: Heike Rau/Shutterstock

Anis se dugo koristio u narodnoj medicini za tretiranje raznih stanja, a čaj od anisa pokazao se vrlo efikasnim kao pomoćno sredstvo za varenje jer umiruje stomak i reguliše probavu.


Uz to, istraživanje čiji su nalazi objavljeni 2016. u medicinskom magazinu Journal of Ethnopharmacology pokazalo je da ljudi koji su uzimali kapsulje ulja anisa osećaju poboljšanje simptoma ovog sindroma nakon četiri nedelje. Ipak, potrebne su dalje studije.

 

Kako se koristi? Sameljite jednu kašiku semena anisa, pa ih prelijte dvema šoljama ključale vode i ostavite da se krčka oko pet minuta posle ključanja.

 

  • Čaj od komorača

 

Komorač se često daje bebama zbog stomačnih problema ili ga piju dojilje kako bi njegovi sastojci prešli u mleko
Komorač se često daje bebama zbog stomačnih problema ili ga piju dojilje kako bi njegovi sastojci prešli u mlekofoto: Michelle Arnold / Alamy / Alamy / Profimedia

Roditeljima je komorač poznat kao odlična pomoć za grčeve kod beba, a to nije slučajno. On se dugo koristio kao narodni lek za ublažavanje gasova, nadimanja i grčeva u crevima, a veruje se da opušta mišiće creva i ublažava zatvor.


Healthline navodi studiju iz 2019. godine u kojoj su esencijalna ulja komorača i kurkumina kombinovana za tretiranje sindroma nervoznih creva, a rezultati su bili pozitivni nakon 30 dana. Većina učesnika istraživanja osetila je olakšanje i prijavila da ih stomak manje boli nego ranije, kao i da im se poboljšao kvalitet života.


Ipak, imajte u vidu da je komorač na listi hrane s visokim udelom ugljenih hidrata malih molekula koji umeju da iritiraju creva, pa bi obavezno trebalo konsultovati se s lekarom pre njegove upotrebe.


Kako se koristi? Usitnite dve kašike semena komorača, pa ih prelijte vrelom vodom i kuvajte oko 10 minuta.

 

 

makonda-tracker