naučno dokazano

Pantalone su vam sve tešnje, a hranite se isto? Manjak OVOG VITAMINA povećava rizik da ćete se ugojiti

0

Pored toga što nedostatak jednog od ključnih vitamina dovodi do gubitka kose, depresije i bolova u mišićima, naučnici su utvrdili da povećava verovatnoću da će izazvati i nagomilavanje neželjenih kilograma

foto: Nina Buday/Shutterstock
foto: Nina Buday/Shutterstock

Nauka nam je do sad pružila nebrojeno mnogo dokaza da vitamini i minerali igraju presudnu ulogu u normalnom radu organizma, a nedavno je utvrđeno i da konkretno vitamin D, pored mnogih drugih uticaja, deluje i na to kako će telo upravljati telesnom težinom.


Doktor Metju Kalkasola, iz kompanije Get a Drip, koja se bavi proizvodnjom suplemenata, objasnio je nedavno da je vitamin D neophodan za zdrav imuni sistem, naročito u sezoni gripa i prehlada. Zbog toga je važno obratiti pažnju na simptome koji ukazuju na manjak vitamina D, a malo je poznato da je jedan od njih – gojenje!

 

On je to objasnio podsećajući na studiju koja je 2021. godine objavljena u naučnom listu Public Health, kojom su analizirani nalazi osam velikih naučnih istraživanja koji povezuju vitamin D i telesnu težinu.


Viši nivoi kalcifediola (oblika vitamina D) povezani su s manjim povećanjem telesne težine, što sugeriše da nizak nivo vitamina može da utiče na akumulaciju masti – navedeno je u studiji u kojoj je učestvovalo 4.600 žena.

 

Mršavljenje, Vaga, Merenje težine, Telesna težina, Gojenje, Višak kilograma
foto: lithian/Shutterstock

Još neki od znakova da treba povećati unos ovog vitamina su:

 

 

  • česte bolesti i infekcije
  • ektremni umor
  • bol u kostima i leđima
  • depresija
  • sporo zarastanje rana
  • opadanje kose
  • bol u mišićima
  • anksioznost

 

Kako je dodao dr Kalkasola, nedostatak vitamina D može da dovede i do gubitka gustine kostiju, što povećava rizik od osteoporoze i preloma, a u slučaju teških deficijencija čak i do rahitisa kod dece i osteomalacije kod odraslih.


Istraživači sprovode studije o vitaminu D zbog njegovih mogućih veza s više zdravstvenih stanja, uključujući dijabetes, hipertenziju, rak i autoimuna stanja poput multiple skleroze. Međutim, potrebno je više istraživanja da bismo u potpunosti razumeli efekte vitamina D u ovim uslovima – napomenuo je.
 

 

 

makonda-tracker