OBRATITE PAŽNJU

Uglavnom IZBEGAVAMO namirnice bogate ovim vitaminom: Naučnici su dokazali da NJEGOV NEDOSTATAK vodi do demencije

0

Demencija predstavlja progresivno propadanje intelektualnih sposobnosti, a ovim terminom su obuhvaćeni mnogi simptomi koji utiču na memoriju, razmišljanje i komunikaciju.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Demencija je danas jako česta pojava, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije svake godine novih 10 miliona slučajeva se dijagnostikuje.

 

Uglavnom je uzrok Alchajmerova bolest, međutim to ne mora uvek biti slučaj.  Najpogođeniji su stariji od 65, a sama demencija počinje polako i isprva je možda nećete ni primetiti. Kao prvi simptomi su osećaj apatije, promene raspoloženja, nemogućnost pronalaženja prave reči, poteškoće u praćenju priče, ponavljanje.

Najnovija studija je pokazala vezu između vitamina D i razvoja demencije, ali i Alchajmerove bolesti, smatra se da osobe sa nedostatkom ovog vitamina imaju duplo veći rizik od razvoja demencije.

 

Studija je obuhvatala 1600 osoba starijih od 65 godina, a po nalazima krvi, oni na početku istraživanja nisu imali demenciju. Tokom šest godina, kod deset odsto ispitanika se razvila demencija, a studija je pokazala da oni sa manjim nedostatkom vitamina D imaju duplo veće šanse za razvoj demencije, dok oni sa velikim nedostatkom ovog vitamina imaju veće šanse za čak 120 odsto. 

 

Poznato je da neki oblici demencije nastaju kao posledica moždanog udara jer moždano tkivo tada odumire, kod onih koji imaju Alchajmerovu bolest dolazi do taloženja proteinskih naslaga u mozgu, bitan je i genetski faktor, ali i pušenje, gojaznost...

 

Učenje je jako važan faktor jer osoba koja je godinama upijala mnogo informacija, biće "otpornija" na demenciju, a što se tiče vitamina D, njega najviše dobijamo kroz ishranu, ima ga u mesu i ribi, zatim mleko i pečurke su isto odličan izvor, a izlaganje suncu je takođe odličan metod za upijanje ovog vitamina.

 

 

makonda-tracker