iznenadićete se

Ovaj trik morate da znate — sve rade same! Kako povećati količinu vitamina D u pečurkama?

0

Namirnica koja se smatra jedinim dobrim biljnim izvorom ovog vitamina može da sadrži još više vitamina D ukoliko primenite ovu jednostavnu caku!

foto: Tatiana Volgutova/Shutterstock
foto: Tatiana Volgutova/Shutterstock

Vitamin D je neophodan za snažan imuni sistem, regulaciju krvnog pritiska, zdrave zube, kosti, mozak i mišiće, a deluje preventivno i na neke vrste kancera. Obično ga dobijamo iz sunčeve svetlosti, kao i putem hrane i suplemenata, a interesantno je da su pečurke jedini dobar biljni izvor ovog vitamina.


Naime, kao i ljudi, pečurke mogu da sintetišu vitamin D kad se izlože UV zračenju! Dok životinje proizvode vitamin D3, pečurke stvaraju vitamin D2, a pojedine vrste imaju i do tri puta više ovog vitamina od preporučene dnevne doze. Zbog toga je odličan način da se poveća količina vitamina D u pečurkama — tako što ćete ih ostaviti da se sunčaju!

 


Na sajtu Fungi predloženo je uputstvo korak po korak za "pojačavanje" ovog nutrijenta u pečurkama.


Uzmite sveže pečurke bilo koje vrste po ukusu.

 

Pečurke, Vrste pečurki
foto: Africa Studio/Shutterstock
  • Po izuzetno sunčanom danu, idealno u junu, julu ili avgustu, isecite ih i rasporedite po poslužavnicima, pa stavite na direktnu sunčevu svetlost između 10 i 16 sati.
  • Pre večeri, pokrijte pečurke kartonom da bi blokirao da u njih uđe vlaga od rose.
  • Sutradan ponovite isto od 10 do 16 sati.
  • Kada su dobro suve, ubacite ih u staklenu teglu ili neku zatvorenu posudu.
  • Dodajte kašiku nekuvanog pirinča da bi upio bilo kakvu tečnost i održao pečurke suvima.


Ovako osušene i "pojačane" vitaminom D, pečurke bi trebalo duže da budu jestive, u zavisnosti od uslova u kojima se čuvaju. Rehidriraće se ako odstoje u vodi sat vremena, a potom mogu da se kuvaju po želji.


Inače, istraživanje španskih naučnika čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu International Journal of Food Sciences and Nutrition pokazalo je da su najzdraviji načini za pripremu pečuraka grilovanje i kratka obrada u mikrotalasnoj pećnici. Time će se, naime, povećati antioksidansno dejstvo pečurki, koje kuvanje i prženje smanjuju, baš kao i nivo ugljenih hidrata i proteina. Zanimljivo je da se vrednost hranljivih materija pri grilovanju povećava ako se doda manja količina ulja.

 

 

makonda-tracker