kako se prepoznaje i tretira?

"Nisam trudna, imam CISTU VELIČINE JABUKE!" Hejli Biber pati od stanja koje ima 10 od 100 žena, ovo su njegovi simptomi

1

Manekenka Hejli Biber je, nakon novih spekulacija o tome zašto joj je stomak veći nego inače, rešila da progovori o zdravstvenom problemu s kojim se suočila više puta

foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Otkako je stupila u brak s pop senzacijom Džastinom Biberom, manekenka Hejli Biber svako malo demantuje glasinu da je u drugom stanju, a sada je ponovo bila prinuđena na to nakon što su fanovi primetili da joj je stomak veći nego ranije.


Ona je na Instagramu podelila fotografiju za koju je pozirala podignutog džempera, sa stomačićem u prvom planu i napisala:


Imam na jajniku cistu veličine jabuke. Nemam endometriozu niti sindrom policističnih jajnika već cistu na jajniku koju sam imala već nekoliko puta i nikad nije bilo zabavno – poručila je Hejli.

 

Hejli Biber, Cista na jajniku
foto: Instagram

Ona se čak i našalila na račun svog stanja i stalnih tračeva o trudnoći, dodavši natpis "nije beba" ispod svog stomaka. Ipak, najvažnije je to što je Hejli želela da podigne svest o ovom zdravstvenom problemu i poruči svim ženama koje su u istoj situaciji da nisu usamljene i da je u pitanju poteškoća koja se može savladati.

 


Bolno je, čini da mi bude muka, da se osećam otečeno, imam grčeve, emotivna sam – priznala je manekenka. – U svakom slučaju, sigurna sam da mnogo vas može da se poistoveti s tim. Uspećemo!


Šta je cista na jajniku?


Funkcionalne ciste na jajnicima javljaju se kod žena u reproduktivnom dobu, a postoji više vrsta. To su:

 

  • folikularna (nastaje kada folikul ne pukne tokom ovulacije),
  • lutealna (nastaje usled pucanja folikula) i
  • hemoragična (javlja se kod jačeg krvarenja tokom pucanja folikula za vreme ovulacije).

 

Pored njih, postoje još i nefunkcionalne ciste.

 

Cista na jajniku, Ciste na jajniku, Materica
foto: Peakstock/Shutterstock

Koji su simptomi ciste na jajniku?


Cista na jajniku obično izaziva simptome samo ako doživi rupturu, ako je prevelikih dimenzija ili ako blokira dotok krvi u jajnike. U tim slučajevima, javjlaju se:

 

  • iznenadan i oštar bol u predelu karlice
  • bol tokom intimnih odnosa
  • poteškoće u pražnjenju creva
  • učestalo mokrenje
  • izrazito obilne, primetno manje obilne i(li) neredovne menstruacije
  • oticanje
  • osećaj sitosti nakon nekoliko zalogaja
  • problemi sa začećem (iako cista na jajniku obično ne utiče na plodnost)

 

Kako se leči cista na jajniku?


Nakon što lekar ultrazvučnim pregledom utvrdi veličinu ciste i da li je ona ispunjena čvrstim ili tečnim sadržajem, može da preporuči i magnetnu rezonancu male karlice i analizu tumor markera, ali to nije uvek slučaj.

 

Cista na jajniku, Ciste na jajniku, policistični jajnici, Sindrom policističnih jajnika, PCOS, Materica
foto: Alena Menshikova/Shutterstock

Ako cista ne stvara poteškoće, obično se samo prati pod nadzorom lekara dok se ne povuče posle nekoliko ciklusa pod dejstvom hormona.


Ukoliko cista ne nestane, ginekolozi nekad pokušavaju da tretiraju kontraceptivnim pilulama, koje blokiraju ovulaciju. Međutim, ako su ciklusi neredovnio i tumor markeri povišeni, često se savetuje uklanjanje ciste, u zavisnosti od nalaza, punktiranjem uz pomoć ultrazvučne kontrole ili laparoskopijom.

 

 

makonda-tracker