mislite na vreme

Osluškujte signale koje vam telo šalje: Tihi znaci policističnih jajnika koje ne smete da ignorišete

0
Simptome sindroma policističnih jajnika žene najčešće pripisuju stresu, te ne odlaze ginekologu na vreme. Kako prepoznati ovo stanje na samom početku?
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock




Ako imate ovakve menstruacije, ODMAH zakažite ginekološki pregled



1. Neredovne menstruacije ili potpuni izostanak menstruacije

Poremećaji menstrualnog ciklusa jedan su od glavnih pokazatelja policističnih jajnika. Može se dogoditi da žena nema uredan ciklus, da menstruacija traje predugo ili da postoji stanje amenoreje, odnosno potpunog izostanka menstruacije", napominje hrvatska ginekološkinja dr Jasenka Grujić. "Policistični jajnici opisuju se kao tiha bolest jer simptome vrlo često pripisujemo stresu. Zbog toga mnoge žene ni ne znaju da imaju policistične jajnike."



Odmah prestanite: 6 poteza kojima svaki dan uništavate vaginu

2. Pojava dlačica na neuobičajenim mestima

Guste dlačice mogu se pojaviti na bradi, oko bradavica, na prsima, s unutrašnje strane bedara, na trbuhu. Ako se na delovima tela na kojima to nije tipično za žene pojave gušće dlačice, to može da ukaže na policistične jajnike", kaže Grujić Koračin.

foto: Shutterstock

3. Preterana pojava akni i plikova

Kod policističnih jajnika akne se često pojavljuju na grudima i vratu", kaže dr Grujić.

Rešite sve nedoumice: Evo kako prepoznati kondilome

4. Rast stomaka iz neobjašnjivog razloga

Ovde govorimo o abdominalnoj debljini, što znači da se kod većine žena s policističnim jajnicima masno tkivo nakuplja u predelu stomaka. Uz povećanu telesnu masu, sindrom policističnih jajnika karakterizuje i poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, ali i masti", ističe dr Grujić.

5. Nemogućnost začeća

Policistični jajnici jedan su od najčešćih uzroka neplodnosti. Ali to ne znači da su žene osuđene na neplodnost", kaže dr Jasenka Grujić i napominje da je ovo stanje moguće lečiti.

makonda-tracker