obavezno probajte

Ko bi rekao?! Ovo je najjeftiniji (i naučno dokazan) način da brzo snizite loš holesterol

0

Ukoliko obožavate ovu zdravu grickalicu, imamo dobru vest za vas: svakim zalogajem činite usludu svom kardiovaskularnom zdravlju!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Takozvani loš holesterol sam po sebi nije stvarno loš — kada je u normalnim granicama od 2,6 mmol/L do 3,34 mmol/L. Tada učestvuje u varenju, proizvodnji vitamina D i hormona i neophodan je za normalno funkcionisanje organizma. Međutim, kada su vrednosti LDL holesterola veće od normalnih, on može da izazove niz zdravstvenih problema: aterosklerozu, povišen krvni pritisak, kamenac u žučnoj kesi, srčani i moždani udar, bolest perifernih krvnih sudova, hronično oboljenje bubrega, anginu itd.

 

Način ishrane je ključan za regulisanje holesterola u krvi jer može značajno da poboljša i pogorša stanje, a jedan od prirodnih metoda za regulaciju ove supstance u organizmu je jednostavan, ukusan i skoro besplatan.


Naime, kako ističe dr Ketrin Basford s britanske klinike ZAVA, od velike pomoći mogu nam biti semenke bundeve.

 

semenke bundeve, semenke
foto: Shutterstock

Seme bundeve sadrži jedinjenje fitosterol, koje je vrlo efikasno u snižavanju LDL holesterola — objasnila je dr Basford.

 

Više naučnih studija potvrdilo je blagotvorno dejstvo konzumiranja semenki bundeve kod pacijenata s visokim nivoom holesterola, a jedna od njih, objavljena 2012. godine, istraživala je kako suplementacija koja u osnovi ima semen bundeve deluje na laboratorijske pacove s visokim holesterolom.

Pacovi su podeljeni u dve grupe: običnu kontrolnu i grupu životinja sa sklonošću za formiranje ateroskleroznih plakova na osnovu aterogeničnog načina ishrane. Tokom 37 dana istraživanja, pacovi iz druge grupe koji su konzumirali suplemente semena bundeve značajno su smanjili nivo ukupnog holesterola i LDL holesterola.


Fitosteroli deluju tako što u crevima sprečavaju apsorpciju holesterola, ali i s njima treba biti oprezan jer su istraživanja pokazala da njihov prekomeran unos tokom dužeg perioda može da izazove promene na membranama crvenih krvnih zrnaca. Ipak, neophodna su dalja istraživanja na ovu temu. Pored semenki bundeve, njima su bogate pšenične klice, susamovo i maslinovo ulje, badem, prokelj, kikiriki, ulja žitarica...

 

 

makonda-tracker