oprez!

Ako vas BOLE ovi delovi tela, javite se lekaru što pre: Ovakve tegobe odaju POVIŠEN HOLESTEROL

0

Iako je visok nivo holesterola u krvi obično pritajen, on se može "odati" karakterističnim bolom u određenim delovima tela

foto: PR Image Factory/Shutterstock
foto: PR Image Factory/Shutterstock

Holesterol, ako pitate stručnjake, ima pomalo nepravedno loš imidž. Ova supstanca se normalno nalazi u telu i služi za proizvodnju hormona i vitamina D, a ima ulogu i u procesima digestivnog sistema.


Ipak, za nju je najvažnije da ostane u normalnom nivou, a to su:

 

  • za LDL (loš holesterol) — 1,55-4,53 mmol/l
  • za HDL (dobar holesterol) — 1,03-1,55 mmol/l


Kada nivo HDL holesterola premaši normalne vrednosti, ovaj višak se lepi na unutrašnje zidove krvnih sudova, čime može da dovede do šloga, ateroskloroze, povišenog krvnog pritiska, srčanog udara, hroničnog oboljenja bubrega, kamenca u žučnoj kesi itd.

 

Obično se holesterol ne manifestuje jasnim simptomima, zbog čega ga mnogi nazivaju "tihim ubicom", ali postoje sitnice koje odaju na je on premašio zdrave vrednosti.

 

  • Bol u rukama i stopalima


Nagomilavanje holesterola u krvnim sudovima može dovesti do njihovog začepljenja, što za posledicu ima bol. Ukoliko ovo stanje odmakne i dođe do ekstrema, može prerasti u bolest perifernih arterija, koja izaziva osećaj nelagode u rukama i stopalima i, štaviše, utiče na hodanje i trčanje.

 

Stopala, Nega stopala
foto: Robert Przybysz/Shutterstock
  • Bol u vilici

 

Osećaj zatezanja ili stiskanja u predelu vilice vrlo je nelagodan, a u nekim slučajevima može se razviti i u bol. On je obično povezan s anginom, odnosno bolom koji nastaje zbog slabog dotoka krvi u deo srca.

 

  • Bol u grudima

 

Pomenuta angina, tj. anginozni bol može da se ispolji u drugim oblicima (poput vilice), ali je tipično u pitanju bol u predelu grudi. On se obično opisuje kao stezanje, pritiskanje ili pečenje i lokalizovan je iza grudne kosti. On može da se razvije i prilikom kretanja i u stnaju mirovanja, a obično u kontinuitetu traje oko deset minuta, premda može da potraje i duže.


Ovaj osećaj uglavnom se povlači nakon odmora ili nitroglicerina.
 

 

makonda-tracker