naučno dokazano

Kilogram košta manje od 50 dinara: Povrće bez kog nema ukusnog jela snižava šećer u krvi kod dijabetičara

0

Jedna od namirnica koje u svakom trenutku imate u kući naučno dokazano je delotvorna u snižavanju glukoze u krvi

foto: Dean Drobot/Shutterstock
foto: Dean Drobot/Shutterstock

Prema istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine, u 2018. godini dijabetes je imalo 7,8% stanovnika Srbije starosti 15 i više godina. To je 2,3 % više nego 2006. godine, što ukazuje na to da je broj obolelih u porastu.


Dijabetes je stanje koje dovodi do prekomernog nakupljanja šećera u krvi,a jedno novije istraživanje pokazalo je da povrće koje je izuzetno popularno u Srbiji može značajno da snizi nivo glukoze u krvi.

 

Zbog toga se procenjuje da će ono u budućnosti moći da igra važnu ulogu u lečenju ovog oboljenja.

 

U pitanju je crni luk, za čiji je ekstrakt utvrđeno da snažno obara nivo šećera i holesterola kada se koristi uz metformin. Ovi nalazi predstavljeni su 2015. godine, na 97. godišnjem sastanku Endokrinološkog društva u San Dijegu.


Luk je jeftin i dostupan i koristi se kao dodatak ishrani, a ima potencijal za upotrebu u tretiranju dijabetesa – istakao je tada glavni autor studije dr Entoni Odžije s nigerijskog Državnog univerziteta Delta u Abraki.

 

Crni luk, Luk
foto: Bondar Illia/Shutterstock

Istraživači su u svojim istaživanjima vršili eksperimente nad pacovima.

 

Upotrebili su tri grupe pacova s medicinski indukovanim dijabetesom, a one su dobijale tri različite doze ekstrakta crnog luka kako bi utvrdili da li će i koliko to pojačati dejstvo leka protiv dijabetesa koji je davan pacovima.


Doze su iznosile 200, 400 i 600 mg po kilogramu telesne težine, a uz to su lekovi i ekstrakt crnog luka davani i grupama pacova nedijabetičara koji imaju normalan nivo šećera u krvi.


Studija je pokazala da su oni pacovi koji su dobijali 400 i 600 mg ekstrakta crnog luka u kombinaciji s lekom imali značajno niži nivo šećera u krvi: čak 50 i 35 odsto manje nego na početku! Otkriveno je i da je ovo snizilo nivo ukupnog holesterola.

 

Crni luk
foto: nnattalli/Shutterstock

Zanimljivo je da je utvrđeno da je ekstrakt luka doveo do povećanja telesne težine kod pacova koji nisu imali dijabetes, ali ne i kod onih koji ga imaju.


Crni luk nije visokokaloričan. Međutim, čini se da ubrzava metabolzam, a uz to povećava apetit, što dovodi do konzumiranja više hrane. Moramo da istražimo kako je luk doveo do snižavanja šećera u krvi. Još nemamo objašenjenje – navedeno je.

 

 

makonda-tracker