verovatnoća je 33%

Neobičan simptom i posledica povišenog holesterola: Kada se on javi, HITNO je potrebno promeniti način ishrane i života

0

Visok holesterol obično se naziva tihim ubicom jer retko daje simptome, a jedan od onih pritajenih je veoma zanimljiv i neočekivan

foto: HTeam/Shutterstock
foto: HTeam/Shutterstock

Holesterol je voštana supstanca koja se nalazi u hrani životinjskog porekla i u ćelijama i organizmu je neophodna.

 

Ona je potrebna za normalno funkcionisanje svake ćelije i strukturni je element ćelijskih i intraćelijskih mnembrana, a u pojedinim organima ima i specifične uloge, poput, recimo, sinteze žučnih kiselina u hepatocitima. Uz to, služi za proizvodnju hormona, ima ulogu i u procesima digestivnog sistema...


Međutim, za holesterol je izuzetno važno da ostane u normalnim granicama. Takozvani loš holesterol (LDL) trebalo bi da se zadrži u vrednostima 1,55-4,53 mmol/l, dok se dobar holesterol (HDL) smatra normalnim ukoliko je u granicama 1,03-1,55 mmol/l.

 

Kada nivo HDL holesterola premaši normalne vrednosti, ovaj višak se lepi na unutrašnje zidove krvnih sudova, čime može da dovede do šloga, ateroskloroze, povišenog krvnog pritiska, srčanog udara, hroničnog oboljenja bubrega, kamenca u žučnoj kesi itd.

 

Holesterol
foto: Kateryna Kon/Shutterstock

Povišen holesterol obično se naziva tihim ubicom jer ne daje jasne simptome, ali u nekim slučajevima on se može odati promenama u organizmu. Kako ističu stručnjaci, jedna od njih je, potpuno neočekivano, gubitak sluha.


Studija sprovedena 2011. godina, objavljena u naučnom listu "The Journal od Nutrition", pokazala je zanimljivu vezu između visokog nivoa holesterola u ishrani i gubitka sluha: utvrđeno je da ljudi koji jedu ovakve namirnice imaju 33 odsto veću verovatnoću da dožive gubitak sluha!

 

Gubitak sluha, Sluh, Uši
foto: Brian A Jackson/Shutterstock

Istraživači su odgovorili i na pitanje da li je moguće sprečiti to, a istakli su da jeste, i to uz pomoć statina, medikamenata koji se koriste za lečenje povišenog holesterola upojedinim slučajevima.


Tretiranje visokog holesterola se, na prvom mestu, vrši promenom životnog stila i, obavezno, načina ishrane, a statini se primenjuju tek kada ništa drugo ne urodi plodom. Oni deluju tako što smanjuju količinu holesterola proizvedenog u jetri i obično se propisuju doživotno, ali je važno znati da je svaki statin drugačiji i da lekar propisuje lek u skladu s potrebama pacijenta.

 

 

makonda-tracker