deluje

Nalazi se samo u jednoj voćki: Ovo je najbolji prirodni "lek" za alergiju na polen

0

Ovo ukusno i sočno voće jedino je na svetu koje sadrži supstancu za koju je dokazano da pomaže kod polenskih alergija

foto: Subbotina Anna/Shutterstock
foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Alergija na polen je najčešća sezonska alergija, a javlja se obično u proleće, leto ili jesen, kada biljke puštaju sitna polenova zrna da bi oplodile druge biljke iste vrste.


Preosetljiv organizam prepoznaje ove čestice kao opasnost, zbog čega pokreće niz burnih odbrambenih reakcija.

 

Koliko je ovo rasprostranjen problem najbolje pokazuje to što su istraživanja dokazala da on kod čak 20 procenata ukupne ljudske populacije izaziva alergijsku reakciju. One mogu da pogode samo oko ili kožu, ali u najvećem broju slučajeva polen najpre "pogađa" disajni sistem i javljaju se simptomi kao što su kašalj, kijanje, curenje iz nosa, iritacija nosa i grla itd.


Šta god bio slučaj, svako ko ima bilo kakvu alergiju jasno je koliko sezona cvetanja polena može da utiče na kvalitet života i ometa vas u najjednostavnijim radnjama.

 

Kijanje, Alergija, Alergija na polen, Polenska alergija
foto: Robert Kneschke, Shutterstock

Pored obavezne antihistaminičke terapije koju propisuje lekar, od pomoći mogu biti i prirodne supstance, za koje je dokazano ublažavaju simptome polenskih alergija.


Jedna od najefikasnijih je bromelain, enzim koji se dobija iz stabljike ananasa, ali postoji u svim delovima ove biljke.

 

Preciznije, u pitanju su dva enzima proteaze koji se ektrahuju iz biljaka porodice Bromeliaceae, a ovaj termin može da se odnosi i na kombinaciju ovih dvaju enzima s drugim jedinjenjima koja se stvaraju u ekstraktu.


Bromelain se često pominje kao lek protiv artritisa, zbog njegovih antiupalnih svojstava, kao i poželjan za varenje i oporavak mišića posle fizičkog napora.
Naučna istraživanja su dokazala da se bromelain bori protiv zapaljenja u organizmu kako bi smanjio oticanje i iritacije koje izazivaju polen i drugi prolećni alergeni.

 

Ananas
foto: Shutterstock/Kotcha K

Posebno se preporučuje astmatičarima, kod kojih može da ublaži simptome bolesti kao što su kašalj i stezanje u grudima, tako što preventivno deluje na inflamaciju i iritacije kompletnog respiratornog sistema.


Bromelain se dobija samo iz ananasa, i to obično iz stabljike, iako ga ima u svim delovima biljke. Danas su dostupni i suplementi, čija je preporučena doza između 400 i 500 miligrama dnevno, a pre njegove upotrebe je važno konsultovati se s lekarom.

 

ananas
foto: Profimedia

Ipak, kada je reč o dobijanju hranljivih materija, najčešće se savetuje da se na prvom mestu koristi sveže voće i povrće, pa za početak počnite češće da koristite ananas u ishrani. Pravite voćne salate, eksperimentišite s dodavanjem ananasa ručku ili mariniranjem mesa u ananasu, jedite ga grilovan... Rezultat bi mogao da vas iznenadi!

 

 

 

makonda-tracker