Bitno je napomenuti da ananas i kada se konzervira ne gubi svoja svojstva. Takođe, on se dodaje i u mnoge salate, jela, od njega se prave razni sosevi te ga tako svuda možete pronaći u ishrani i poboljšati unos ovog voća u vaš organizam.
![foto: Shutterstock/frank60](/data/images/2022/01/29/16/334768_ananas-shutterstock-572083087_ff.jpg?ver=1643469479)
Jedan od vitamina kojeg ima u izobilju n sastavu ananasa jeste vitamin C. Dakle on stimuliše proiyvodnju imunoglobulina, što bi značilo da tako jača i obrana organizma od bakterija i virusa. On je takođe jako koristan i za kožu, te stimuliše proizvodnju kolagena, daje koži sjaj i usporava starenje kože. Takođe je vitamin C odličan prirodni antioksidans.
U ananasu ima i flavonoida, koji u kombinaciji sa vitaminom C, pomaže u sprečavanju upala, razvijanja hroničnih bolesti, Alchajmerove bolesti, a štiti i ćelije od slobodnih radikala.
Ananas je tropsko voće, a ono je bogat manganom. On je zaslužan za održavanje jakih i zdravih kostiju. Ako redovno jedete ovu voćku, nećete imati problema sa nedostatkom ovog minerala.
![ananas, ravan stomak](/data/images/2016/06/30/21/132561_shutterstock-366861338_ff.jpg?ver=1643469157)
Jeste li nekada videli da se neka "teška" jela poslužuju sa sosom od ananasa? Ukoliko jeste, razlog je taj što ananas u sebi sadrži bromelain koji ubrzava metalobizam, a takođe doprinosi i razgradnji proteina. Eksperti su to i dokazali, odnosno da on ubrzava razgradnju masti u telu. Takođe, imajte na umu da njegova bliska povezanost sa sagorevanjem masti nije u potpunosti proučena.
![Ananas](/data/images/2022/01/29/16/334767_ananas-shutterstock-1503954347_ff.jpg?ver=1643469390)
Međutim, to ne znači da ga ne treba dodati u ishranu, jer je niskokaloričan, ondnosno sadrži 50 kcl na 100g, a pored toga obiluje i vitaminima, vlaknima i mineralima.