ovo niste znali

Ublažava simptome ALERGIJA: Jedite ovo UKUSNO VOĆE i biće manje suza, curenja iz nosa, svraba, peckanja očiju...

0

Ova egzotična voćka popularna je zbog svog bogatog i punog ukusa, a malo je poznato da može biti vaš najverniji saveznik u borbi protiv sezonskih alergija.
 

foto: Dusan Petkovic/Shutterstock
foto: Dusan Petkovic/Shutterstock

Proleće je stiglo, a sa njim i — polen!

Polen je stigao, a s njim i cveće, ali i — curenje iz nosa, kašalj, iritacije grla, suze, svrab i peckanje. Simptomi prolećnih alergija često se pojavljuju i pre samog kalendarskog proleća, a pred onima koji pate od alergija je mnogo nedelja ili, čak, meseci života s ovim problemima.


Najodaniji saveznik ovih dana svakako su vam antihistaminici, a malo je poznato da uz lekove, postoji i hrana s antihistaminičkim dejstvom.


Jedna od takvih namirnica je — verovali ili ne — ananas.

 

Ovo tropsko voće, poznato po slatkom i intenzivnom ukusu, može se konzumirati na bezbroj načina, a sve su popularniji metodi koji su pomalo neuobičajeni za naše prostore, poput grilovanja ananasa.

 

Ananas
foto: Shutterstock/frank60
  • Kako ananas može da pomogne kod alergija?


Ananas spada u hranu koja je najpoznatija po tome što pomaže alergičarima.
U pitanju je voćka vrlo bogatog nutritivnog sastava: ima izuzetno visok udeo vitamina C, zbog čega je posebno voljen, a odličan je izvor i mangana, tiamina, bakra, folata i drugih minerala.

 

Međutim, za ljude koji pate od alergija najvažniji sastojak ananasa je bromelain, enzim koji se često pominje kao lek protiv artritisa, zbog njegovih antiupalnih svojstava, kao i poželjan za varenje i oporavak mišića posle fizičkog napora.


Naučna istraživanja su dokazala da se bromelain bori protiv zapaljenja u organizmu kako bi smanjio oticanje i iritacije koje izazivaju polen i drugi prolećni alergeni.

 

ananas
foto: Profimedia

Posebno se preporučuje astmatičarima, kod kojih može da ublaži simptome bolesti kao što su kašalj i stezanje u grudima, tako što preventivno deluje na inflamaciju i iritacije kompletnog respiratornog sistema.


Bromelain se dobija samo iz ananasa, i to obično iz stabljike, iako ga ima u svim delovima biljke. Danas su dostupni i suplementi, čija je preporučena doza između 400 i 500 miligrama dnevno, a pre njegove upotrebe je važno konsultovati se s lekarom.


Ipak, kada je reč o dobijanju hranljivih materija, najčešće se savetuje da se na prvom mestu koristi sveže voće i povrće, pa za početak počnite češće da koristite ananas u ishrani. Pravite voćne salate, eksperimentišite s dodavanjem ananasa ručku ili mariniranjem mesa u ananasu, jedite ga grilovan... Rezultat bi mogao da vas iznenadi!

 

 

makonda-tracker