oprez!

AKO IMATE ALERGIJU NA POLEN, OVO MORATE ZNATI: Evo kada cveta koja biljka i kako se zaštititi od uticaja alergena

0

Ukoliko dok svi uživaju u lepom vremenu uglavnom držite u ruci papirnu maramicu i brojite dane do jeseni, mogao bi vam pomoći kalendar polena, ali i nekoliko saveta za zaštitu od uticaja ovog alergena

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Jedan od najznačajanijih prirodnih alergena koji se mogu pronaći u vazduhu nesumnjivo je polen biljaka, koji kod čak 20 procenata ukupne ljudske populacije izaziva alergijsku reakciju. One mogu biti različite: konjuktiviris, polenska kijavica, suzne oči, dermatitis, astmatični napad... Šta god bio slučaj, svako ko ima bilo kakvu alergiju jasno je koliko sezona cvetanja polena može da utiče na kvalitet života i ometa vas u najjednostavnijim radnjama.

 

Kada je najopasnije?


U toku vegetacionog perioda u našoj zemlji postoje tri perioda u kojima koncentracija polena u vazduhu doživljava maksimum: rano proleće, leto i prelaz između leta i jeseni.

 

Na samom početku proleća, pa čak i pre kalendarskog — od sredine februara, pa sve do početka maja cveta drveće, i to najpre leska, zatim jova, pa vrbe i brestovi. Nakon toga cvetaju breza, bukva, javor i hrastovi.


U sledećem periodu cvetaju trave, a on traje od maja do polovine jula, premda većina nešto nižim intenzitetom cvetaju i u septembru.


Potom sledi sezona korova, koji cvetaju od polovine maja do novembra, a taj period obuhvata ambrozije, razne vrste loboda, kiselice, bokvice i pelene.

 

proleće, alergije
foto: Shutterstock

Kako se zaštititi?


Alergeni se obično prenose vodom, preko životinja i vetrom, a ovaj poslednji način je najneprijatniji jer ga je nemoguće kontrolisati. Iako je polen nešto što ćemo u većoj koncentraciji srestiu spoljašnjoj sredini, on se i te kako uvlači u domove, gde mu se pridružuju kućni alergeni poput prašine i grinja.


Najvažnija je, naravno, higijena prostora, a obično se preporučuje da se ukloni sav suvišan tekstil iz životnog prostora poput plišanih igračaka, jastučića i sl. Važno je redovno čistiti prašinu, provetravati prostorije, okretati i provetravati posteljinu, koristiti usisivače s vodenim filterima, prati posteljinu i veš na bar 60 stepeni, s posebnom pažnjom voditi računa o higijeni mračnih i vlažnih prostora.


Vrlo je važno zatvarati prozore u delu dana kada je koncentracija polena (kao i aerozagađenja!) najviša. Obavezno koristite aspiratore dok kuvate jer ćete, pored "teranja" neželjenih mirisa, sprečiti stvaranje buđi.


Naravno, kvalitetan prečiščivač vazduha mogao bi vam promeniti život iz korena, a proizvodi poput mirisnih sveća i sprejeva strogo su zabranjeni.

 

 

makonda-tracker