snažno deluju

Bez curenja iz nosa, kašlja, kijanja, svraba... Ovi čajevi pomažu kod POLENSKE ALERGIJE

0

Koliko god svi voleli proleće, nekad je jednostavno preteško uživati u njegovim čarima. Razlog — sav taj polen u vazduhu.

foto: Subbotina Anna/Shutterstock
foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Jedan od najznačajanijih prirodnih alergena koji se mogu pronaći u vazduhu nesumnjivo je polen biljaka, koji kod čak 20 procenata ukupne ljudske populacije izaziva alergijsku reakciju.

 

One mogu da pogode samo oko ili kožu, ali u najvećem broju slučajeva polen najpre "pogađa" disajni sistem i javljaju se simptomi kao što su kašalj, kijanje, curenje iz nosa, iritacija nosa i grla itd.


Kako biste olakšali ove simptome, propisanoj terapiji koju koristite dodajte neko od poznatih prirodnih sredstava za borbu protiv alergije na polen.

 

  • Očajnica (macina trava)

 


Ova biljka ima mnogo imena, a zvali je očajnica, macina trava, smrduša, gorčika, marulja, pepeljuga, kokočitac, jetrena trava, sumrak ili totrljan, ona ima moćno dejstvo.


U pitanju je biljka neprijatnog mirisa koja raste na sušnim pašnjacima i livadama, a obiluje flavonoidima, diterpenima i taninima. Dokazano je da je efikasna kod bronhitisa i kašlja, a ima potencijal da ublaži simptome sezonskih alergija. Glavna prednost čaja od očajnice je to što pomaže u razblažavanju i izbacivanju nakupljenog sekreta.

 

  • Zlatica

 

 

Ova biljka najpoznatija je kao narodni lek protiv stresa i bubrežnih oboljenja, ali za osobe koje pate od polenskih alergija važna su tri njena svojstva: antioksidansno, antiinflamatorno i antihistaminičko.


Ipak, imajte u vidu da može da izazove sasvim suprotno — alergijsku reakciju — kod ljudi kojima smetaju biljke iz porodice glavočika.


Kako se koristi? Jednu kašiku osušene biljke prelijte dvema šoljama vreme vode (oko 400 mililitara). Poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta, pa procedite. Pijte pre jela po 100 mililitara, bar tri puta dnevno.

 

  • Repuh

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @in2thegardens

 

I ovaj član porodica glavočika može da bude efikasan u ublažavanju simptoma alergije, a o njemu ima dosta naučnih istraživanja koja su potvrdila blagotvorna dejstva.


Poznato je da repuh ublažava većinu simptoma polenske alergije, migrene i astme.


Ipak, i on ima jednu manu: kada repuh nije prerađen, sadrži pirolizidin, heterociklično organsko jedinjenje koje može da izazove oštećenje jetre. Zbog toga čaj od repuha nije sredstavo koje smete sami da pravite, već treba da se konsultujete u biljnoj apoteci ili, još bolje, kupite ga u obliku tableta ili ulja kako biste izbegli rizik.


Kako se koristi? Kašiku usitnjenog lista repuha preliti šoljom od 200 mililitara ključale vode. Ostaviti da odstoji pola sata, pa procediti. Piti 2-3 šolje dnevno.

 

  • Hren

 

 

Jedan od najpoznatijih pozitivnih efekata hrena jeste njegova moć u izbacivanju šlajma i čišćenju pluća, a on ima i snažno antibiotsko dejstvo. Vrlo je pogodan za ljude koji imaju probleme sa sinusima i deluje odmah.


Čaj od hrena posebno je snažan kad se priprema svež, a i njegova aroma je tada jaka.


Kako se koristi? Narendajte 10 grama, pa prelijte šoljom od 200 mililitara ključale vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite i pijte tri puta dnevno u manjim količinama.

 

  • List i cvet divizme

 

 

Za divizmu mnogi kažu da je jedan od najboljih prijatelja pluća! Deluje brzo i umirujuće, ublažava kašalj, bori se protiv upale i iritacija i deluje blagotvorno na respiratorni sistem.


Kako se koristi? Jednu kašičicu divizme preliti s 200 ml ključale vode, pa ostaviti da stoji 5 do 10 minuta. Procediti i piti više puta dnevno po šolju čaja.

 

  • List koprive

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jas Bird (@birdlines)

 

Jedan od omiljenih narodnih lekova u mnogim tradicijama širom sveta ima moćno antizapaljensko dejstvo i cilja na nekoliko delova respiratornog trakta istovremeno!


Proveren je čaj i pravi klasik alternativne medicine.


Kako se koristi? Jednu kašiku lista koprive preliti s 200 ml hladne vode, pa brzo zagrejati do ključanja. Potom poklopoiti i ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.

 

  • Ruzmarin

 

 

Ova biljka spada u najpristupačnije i multifunkcionalne. Ruzmarin ima mnogo pozitivnih strana, a za osobe koje pate od polenskih alergija je važno to što on ublažava simptome astme zahvaljujući rozmarinskoj kiselini. Ona ima i antizapaljensko i antioksidativno dejstvo i suzbija odgvoor belih krvnih zrnaca i Ig antitela, pa je odlično prirodno sredstvoza olakšanje.


Kako se koristi? Jednu kašiku lista ruzmarina preliti s 200 ml ključale vode. Zatim poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta, pa procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja.

 

 

makonda-tracker