deluju brzo

ZBOGOM LETNJOJ ŽEGI — I TO BESPLATNO: 5 načina da se rashladite ako nemate klima-uređaj

0

Ukoliko ne posedujete ili radije ne biste da uključujete uređaj za rashlađivanje, primenite ove trikove

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Temperature su ovih dana nepodnošljivo visoke, a ovi mali trikovi iskusnih domaćica pomoći će vam da rashladite svoj dom i učinite vazduh prijatnijim.


Tuširajte se i perite veš u određeno vreme


Dobro je poznato da vlažniji vazduh čini prostorije toplijim, pa bi trebalo da se tuširate i perete veš rano ujutro ili tek uveče, a ne u vreme kada je u stanu najtoplije.

 


Ukrasite dom sobnim biljkama


Iako kućno cveće neće rashladiti prostor, ono proizvodi kiseonik i eliminiše neprijatne mirise, pa će vazduh biti značajno prijatniji, što je na temperaturama iznad 30 stepeni ključno.

 

leto, vrućina, vrućine, znojenje
foto: Shutterstock

Zamračite prostorije


Kako sunčeva svetlost ne bi ulazila u sobe i zagrevala ih, u najtoplijem delu dana spusite roletne, a korisno je da prozore prekrijete zastorima — idealno belim i navlaženim.


Trljajte kockice leda po zglobovim i vratu


Ovako ćete se vrlo brzo razhladiti, a imajte umu da ne bi trebalo da se tuširate vodom toplijom od tek mlake ida ne preterujete s upotrebom peškira.


Isključite električne uređaje


Pre nego što krenete na posao, isključite iz struje aparate, i to što više možete. Ukoliko ostajete kod kuće, uključite u struju samo ono što vam je neophodno da koristite, a izbegavajte da to činite u najtoplijem delu dana.

 

 

makonda-tracker