ovo niste znali

Posledice mogu biti RAZORNE: Koliko dugo pre odlaska u krevet ne treba koristiti mobilni telefon?

0

Poznato je da je gledanje u telefon pred spavanje loša ideja, ali znate li se koliko najmanje treba kloniti ekrana pre uspavljivanja?

foto: Marjan Apostolovic/Shutterstock
foto: Marjan Apostolovic/Shutterstock

Ekrani naših mobilnih telefona emituju jarko plavo svetlo kako se oči ne bi naprezale po najsunčanijim danima, ali ukoliko imate naviku da koristite ovaj uređaj pre spavanja ono može biti vrlo štetno.


Ljudski organizam prati svoj prirodni ciklus, zahvaljujući kom tokom dana ostajemo budni i aktivni, a s druge strane noću nam pomaže da opustimo.

 

Ukoliko pre spavanja leškarite u krevetu gledajući u ekran telefona kako biste se opustili i lakše zaspali, pravite veliku grešku — zbunjujete svoj mozak.


Naime, radi se o tome da plavo svetlo naših ekrana telefona deluju na oči isto kao prvi zraci jutarnjeg sunca: ono zaustavlja prirodnu prozvodnju melatonina u organizmu. Ukoliko znamo da je melatonin važan hormon koji nam pomaže da se uspavamo, onda je jasno da će upotreba telefona pre spavanja to značajno otežati.

 

telefon
foto: Profimedia

Čak i ako se uspavate, kvalitet sna može biti loš i neodrživ, što dalje može da ima ozbiljnije posledice po organizam. Samo neke od njih su poteškoće pri fokusiranju, problemi s pamćenjem, insomnija, gojaznost, oštećenja vida, pa čak i depresija. Štaviše, prema tvrdnjama portala Sciencealert, u nekim slučajevima može doći do povećanja rizika za nastanak raka grudi i prostate, kao i do katarakte oka.


Međutim, plavo svetlo nije jedini problem! Dok "surfujete" po internetu, možete naići na sadržaj koji će izazvati neku emocionalnu reakciju i time vam dodatno otežati da se uspavate.


Zbog toga se obično preporučuje da se telefon ne koristi makar sat do dva pre odlaska u krevet. Isto važi i za bilo koji drugi elektronski uređaj, poput tableta, pa čak i telefona.

 

 

makonda-tracker