SAVET STRUČNJAKA

Imate grčeve u mišićima nakon treninga? Onda nemojte da pijete VODU, već ovaj napitak

0

Ako se jave bolovi, potrebno je da organizmu nadoknadite ono što ste izgubili tokom vežbanja

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Verovatno ste i vi čuli za teoriju da bi trebalo posle treninga da pijete vodu, kako biste sprečili grčeve u mišićima. Ali, naučnici su utvrdili da to zapravo nije tačno, naprotiv – konzumiranje vode nakon treninga zapravo povećava šansu da imate grčeve.

 

Umesto toga, naučnici kažu da bi trebalo da unosite elektrolite da biste sprečili grčeve, jer manjak soli i minerala uzrokuju problem.

 

Australijski istraživači dali su muškarcima iscrpljenim posle treninga različite vrste napitaka i nakon toga ih testirali kako bi utvrdili da li će imati grčeve. Istraživači sa Univerziteta u Pertu zadali su desetorici muškaraca zadatak da trče na traci u toploj sobi, dok u znoju nisu izgubili dva odsto svoje kilaže.

 

Kada su završili, polovina muškaraca je pila običnu vodu za rehidraciju, dok je druga polovina konzumirala sportske napitke sa elektrolitima. Elektroliti su minerali u krvi, uključujući so, kalijum, bikarbonat i hlorid, a koji se smanjuju znojenjem, odnosno izbacuju kroz znoj.

 

foto: Profimedia

 

Nedelju dana kasnije eksperiment je ponovljen, a muškarci su pili naptike koji im nisu davani prethodnog puta.

 

- Bilo je dosta teorija u vezi sa tim šta uzrokuje grčeve u mišićima. Ali, ovo je prvi put da smo utvrdili da je manjak elektrolita primarni uzrok grčenja mišića - kaže autor studije profesor Ken Nosaka.

 

foto: Profimedia

 

Profesor Nosaka i njegov tim utvrdili su da su muškarci koji su pili obično vodu bili skloniji grčevima u mišićima, dok su oni koji su unosili napitke sa elektrolitima imali znatno manji rizik za to.

 

- Kada se znojimo, gubimo elektrolite. Tako da, kada nadoknadimo gubitak tečnosti čistom vodom, zapravo razblažujemo elektrolite u sistemu, zbog čega se javljaju grčevi - dodaje profesor Nosaka.

 

U vezi sa tim zašto nedostatak elektrolita dovodi do grčeva, ovi minerali imaju ulogu kao transmiteri nervnih signala, a manjak tih minerala smanjuje sposobnost tela da reguliše mišićne kontrakcije.

 

 

makonda-tracker