obratite pažnju

STVARAJU STRAVIČAN BOL: Šta (ne) smete da jedete da biste izbegli KAMEN U BUBREGU

0

Ako ste ikada imali kamen u bubregu ili znate nekoga ko se s njim suočio, znate kakav je bol ona stvara.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kamen u bubregu, tj. nefrolitijaza, prisustvo je kamena u sabirnim tubulima, u čašicama i karlici bubrega. Pored toga što je reč o izuzetno bolnom stanju, ono može da ometa normalan protok urina i pospeši razvoj urinarne infekcije.


U pitanju je čvrsta masa koja nastaje izdvajanjem kristala iz urina u urinarnom traktu i oblikuje se u bubregu. Jedan od najčešćih uzroka je visok nivo oksalata u organizmu (iako to ne znači da će se u telu u kojem ima mnogo oksalata nužno formirati kamen!), a istraživanja su pokazala da se čak 80 kamenova u bubregu sastojci od kalcijum-oksalata.

 

Za mnoge kamen u bubregu nije jednokratna pojava u životu — u oko pola slučajeva stvara se bar još jedan kamen u narednim godinama ukoliko se ne preduzmu preventivne mere, koje se posebno odnose na način ishrane.

 


Pijte više vode


Pojačana konzumacija vode će razgraditi supstance u urinu koje dovode do formiranja kamenja, a poželjno je da popijete dovoljno da izlučite oko dva litra urina. Od pomoći će biti i pića sa citrusima poput limunade jer ona deluju preventivno na nastanak kamena.


Jedite hranu bogatu kalcijumom


Ukoliko konzumirate više kalcijuma, on će se vezati za oksalat u crevima, pa će se tako manje oksalata apsorbovati u krvotok i izlučiti putem bubrega. Samim tim, u bubregu će biti manje oksalata, pa je manje šanse da će se on vezati za kalcijum u bubregu, odnosno da će nastati kamen.

 

bol, bolest, bol u stomaku, bol u bubrezima, bubrezi
foto: Profimedia

Jedite manje natrijuma


Ishrana koja je bogata natrijumom može da pokrene kamenje u bubrezima jer on povećava količinu kalcijuma u urinu, a preporučuje se da se dnevni unos ograniči na 2.300 mg. Ukoliko ste ranije imali kamen upravo zbog načina ishrane koji obiluje natrijumom, onda ga ograničite na 1.500 mg dnevno, čime ćete učiniti uslugu i svom srcu i krvnom pritisku.


Izbegnite hranu koja povećava rizik


Osobama koje su ranije imale kamen u bubregu obično se savetuje da iz ishrane izbace ili makar značajno smanje čokoladu, cveklu, većinu orašastih plodova... sve što obiluje oksalatima!


Smanjite unos proteina životinjskog porekla


Ukoliko jedete mnogo ovakvih proteina — crveno meso, jaja, živinu, morske plodove, imajte u vidu da time povećavate nivo mokraćne kiseline, koja može dovesti do nastanka kamena u bubregu. Pored toga, ovakav način shrane smanjuje koncentraciju urinarnog citrata, koji deluje preventivno na pojavu kamenja.

 

 

makonda-tracker