Mislite na vreme

"Uvećana slezina nije dobra, nije lepa": Ovaj organ ŠTITI od infekcija i ČISTI KRV, a ovi simptomi ukazuju na problem

0

Slezina ima više funkcija koje nam obezbeđuju zdrav i normalan život, a da možda nismo ni svesni. Koji su to simptomi uvećane slezine i do kakvih komplikacija može dovesti ukoliko ne otkrijemo na vreme?

foto: transurfer/Shutterstock
foto: transurfer/Shutterstock

Ovih dana svi pevušimo stihove o zdravlju, a pesma In corpore sano, kojom nas Konstrakta predstavlja na ovogodišnjoj Evroviziji, dala nam je dobar razlog da se zapitamo o svom zdravlju i signailma koje nam šalje organizam. Tako jedan od popularnih stihova govori o slezini, a mi ćemo obratiti pažnju na njen značaj i simptome koje daje usled određenih stanja. 

 

Slezina je zadužena u našem organizmu za stvaranje određenih vrsta belih krvnih zrnaca i uništenje starih crvenih krvnih zrnaca. Ona takođe sadrži veliku količinu krvi koju pušta u organizam usled nekog stresa.

 

Često uvećana slezina (splenomegalija) ne daje posebne simptome, a ukoliko ste mršaviji, možete je napipati.

 

Zajednički simptom je osećaj bola i neprijatnosti u gornjem levom delu stomaka, tamo gde se slezina i nalazi. Takođe, možete osetiti osećaj sitosti nakon malog obroka. Ako je slezina toliko uvećana da pritiska ostale organe, to može dovesti do poremećaja krvnog pritiska i onda ne može da filtrira krv. Ono što još možete primetiti jeste sklonost ka infekcijama, jer ovaj organ ne stvara dovoljno belih krvnih zrnaca, koji učestvuju u odbrani organizma.

 

Poslednji u nizu simptoma jeste anemija, do koje dolazi jer nema proizvodnje crvenih krvnih zrnaca.

 

Glavni uzročnici uvećane slezine su mononukleoza, Hočkinsova bolest, ciroza jetre i reumatoidni artritis.

 

Ukoliko imate uvećanu slezinu, morate strogo paziti na aktivnosti tokom dana kako ne bi došlo do njenog pucanja, što može biti fatalno. Izbegavajte napore i zahtevne sportove koji zahtevaju veliko pomeranje ili potresanje. 

 

 

makonda-tracker