PRVA POMOĆ

SIGURNO IH VEĆ IMATE KOD KUĆE: 10 namirnica koje brzo i efikasno podižu krvni pritisak

0

Nizak krvni pritisak se definiše kao vrednost krvnog pritiska koja je niža od normalno očekivane za pojedinu osobu u određenim uslovima i relativan je pojam. Zato vam donosimo spisak proizvoda koji će vam olakšati rešavanje problema sa hipotenzijom. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Uz hipotenziju najčešće su svakodnevne aktivnosti kod osoba izmenjene. Manifestuje se tako da se osobe teže razbuđuju, skloniji su depresiji, vrućine im smetaju, a sve ovo može dovesti do nekih oboljenja kao što su problemi sa srcem i bubrezima.

 

krvni pritisak, pritisak, zdravlje
foto: Shutterstock

Najčešće se za regulisanje problemia niskog krvnog pritiska (hipotenzuje), odnosno podizanje istog vezuju se nezdrave namirnice kao što su poslastice (torte, kroasani, kolači i mafin), masna hrana koja obuhvata velike količine masti, alkohol, ali velike količine alkohola mogu izazvati probleme. 

 

Unos ovih namirnica je u redu, ukoliko je konzumiranje istih na umerenom nivou.

 

Nizak pritisak se najčešće manifestuje kroz simptome kao što su:

 

  • anksioznost
  • vrtoglavica sa glavoboljom
  • slaba-otežana koncentracija i memorija
  • hronična pospanost, brzo zamaranje
  • gubitak volje
  • malaksalost
  • zamagljen vid
  • pojačano lupanje srca čak i u mirovanju…

 

"Povećajte unos vitamina B12 i folne kiseline! Ovi vitamini doprinose normalizaciji krvnog pritiska i boljoj cirkulaciji. Takođe pored namirnica vežbajte redovno! Redovno vežbanje doprinosi opštem zdravlju, ali će takođe regulisati i cirkulaciju krvi. Neophodno je održavati i hidrataciju, unosite soli, birajte integralne namirnice od celog zrna", rekla je za Glossy  nutricionistkinja Marija Ivanović.

Namirnice koje se preporučuju za regulisanje niskog krnog pritiska najčešće jesu:

  1. So (preporučljivo sa Jadrana)

Ova namirnica je korisna vašem organizmu jer vezuje vodu u organizmu. Bolje je doručak početi sa nekim slanim namirnicama, kako bi organizmu dali dovoljnu količinu natrijuma. Takođe so sa Jadrana podstiče cirkulaciju i deluje stimulativno.

 

so, slana hrana
foto: Profimedia

 2. Kafa

 

Kafa je voljeni napitak u našim krajevima. Šoljica kafe će vam brzo podići krvni pritisak, to je istina, ali ne treba preterivati jer može imati i suprotan efekat.

 

kafa, dekoracija
foto: Profimedia

3. Voda

 

Unosite dosta vode u vaš organizam! Neke preporuke su da najmanje 8 čaša vode popijete dnevno. Dehidratacija je često uzrok pada krvnog pritiska. 

 

VODA, čaša vode
foto: Profimedia

4. Nar

 

Nar je jako koristan za podizanje krvnog pritiska. Možete izabrati u kom obliku ćete ga konzumirati, odnosno da li ćete jesti svež nar ili jesti. 

 

Nar
foto: Shutterstock

 5. Med

 

Med možete korstiti u kombinaciji sa vodom i dodavanjem prstohvata soli. Dve supene kašike promešajte u vodi, dobro sjedinite napitak i dodajte so. Napitak možete odmah popiti. 

 

med
foto: Shutterstock

 6. Bademovo mleko

 

Pored toga što bademovo mleko sadrži i Omega 3 masne kiseline, konzumiranjem ovog napitka regulisaćete krvni pritisak. Stavite 5 do 6 badema u vodu tokom noći. Sutradan ih izgnječite dok ne naprave kremastu strukturi i onda ih skuvajte i sve je spremno za konzumiranje.

 

Badem
foto: Profimedia

 7. Sok od šargarepe

 

Konzumiranjem soka od šargarepe sa dve kafene kašičice dobar vam je saveznik u borbi protiv niskog krvnog pritiska. Napitak možete piti dva puta dnevno na prazan stomak, ujutru i uveče.

 

sok od šargarepe
foto: Shutterstock

 8. Čaj od ruzmarina

 

Ovaj napitak je poznat u narodu po tome da je pogodan protivnik niskom krvnom pritisku. Možete ga biti kada god želite u toku dana, ali imajte na umu da će vas razbuditi ukoliko ga budete konzumirali u večernjim satima. Pijte ga bez zaslađivača. 

 

ruzmarin
foto: Shutterstock

 9. Bosiljak

 

Pored ruzmarina bosiljak je isto odlična biljka za rešavanje problema sa hipotenzijom. Bogat je i vitaminom C, magnezijumom, kalijumom i pantotenskom kiselinom, i pomaže u borbi sa stresom. Sok unosite u organizam svakodnevno na prazan stomak, a možete i žvakati izjutra 4-5 listova bosiljka.

 

bosiljak
foto: Profimedia

 10. Koren sladića

 

Ovaj poznati kućni lek za nizak pritisak možete pripremati za vas tako što ćete ključalom vodom preliti kaščicu ove biljke i ostaviti 5 minuta. Uzimajte ga nekoliko dana!

 

Čaj
foto: Profimedia

Nizak pritisak se češće manifestuje kod žena nego kod muškaraca.

 

 

makonda-tracker