Već danas možete promeniti svakodnevne navike, a put ka zdravlju može biti i prva šoljica zdrave zamene za kafu.
Moćna cikorija je višegodišnja zeljasta biljka koja raste svuda kao korov, najviše pored staza i puteva, na pašnjacima i livadama. Ova biljka se u narodu naziva i vodopija, konjska trava, a mnogi narodi su je na stotine godina koristile u zamenu za današnju kafu.
Koren cikorije se suši i melje i koristi kao zamena za kafu, ima ukus kafe iako ne sadrži kofein, a to će vam pomoći ukoliko želite da se oslobodite loših navika, umora, nervoze, slabljenja memorije, problema sa digestivnim traktom.
Stoga je lekovita cikorija odlična zamena toplim napicima. Od sitno mlevene biljke se može napraviti i čaj koji je u Blegiji i Holandiji postao jedan od omiljenih svih generacija.
Koren cikorije sadrži inulin, on pojačava apsorpciju kalcijuma i normalizuje nivo holesterola u krv, ima blagotvorno dejstvo na crevnu floru. Cikorija usled gorčine poboljšava apetit i reguliše lučenje žuči. Sadrži mnogobrojne vitamine i minerale, kao što su cink, gvožđe, magnezijum, kalijum, vitamin B6, vitamin A.
Ukoliko biste da jutro započnete kafom od cikorije sa dodatkom bademovog mleka, donosimo vam recept, veoma je jednostavan:
2 supene kašike suvog korena cikorije prelijte ključalom vodom i ostavite nekoliko minuta. Procedite, sipajte u šolju i dodajte po ukusu bademovo ili orahovo mleko.
Ukus je veoma sličan običnoj kafi, ali ćete uz cikoriju očistiti bubrege, slezinu, sprečiti šećernu bolest, ali anksioznosti.