pripazite!

Suva usta i žeđ su samo neki od njih: Pritajeni znakovi da vašem telu preti DEHIDRATACIJA — i ne smete ih ignorisati

0

Dehidratacija nekada može da bude očigledna, ako smo žedni i suvih usta, a nekada su njeni simptomi zamaskirani i moramo dobro obratiti pažnju na to da ih prepoznamo.

foto: fizkes/Shutterstock
foto: fizkes/Shutterstock

Dehidratacija ili dehidracija stanje je uzrokovano gubitkom tečnosti iiz tela; do nje dolazi ako gubimo više tečnosti nego što unesemo, a telo nema dovoljno tečnosti da bi radilo kako treba. Tačno je da do nje češće dolazi leti, ali to se lako može dogoditi i u hladnijim danima, posebno onda kada, jednostavno, zaboravimo da se hidriramo i pijemo dovoljno vode. Nedostatak tečnosti u telu utiče na njegovo funkcionisanje, ali i naš izgled, a može dovesti do različitih simptoma koji odmah deluju kao znak upozorenja za dehidrataciju.

 

 

Možemo proveriti na lak način uz različite testove da li smo dehidrirali, ali nekada su simptomi više nego očigledni, a nekada su upozoravajući i prikriveni...

Najopštiji simptom svakako je žeđ. Obično se govori da dnevno treba da popijemo barem osam čaša vode. Osim vode, možete se hidrirati i ovim zdravim napicima.

 

Deci i starijim osobama potrebno još i više kako bi ostali dovoljno hidrirani — ističe dr Sc. Smit sa Univerziteta na Floridi. — Kada se pojavi žeđ, osoba je oko 2 posto dehidrirana — dodaje. Telo nam poručuje da moramo uneti tečnosti, posebno ako smo fizički aktivni, kada se njen gubitak meri u litrima. 
 

Još jedan očigledan znak jesu suva usta, suv jezik i usna duplja.  Ako su usta suva, telo je već dehidrirano. 

 

Voda, Čaša vode
foto: sebra/Shutterstock

Ipak, postoje i drugi simptomi na koje moramo obratiti pažnju...

 

  • Suva koža

 

Isušena koža je jedan od prvih znakova dehidratavija i to vodi do ozbiljnih posledica za telo. Telo ne može da se znoji ako ne unosimo dovoljno vode, čime se ne izbacuju toksini iz organizma.

 

  • Suve oči

 

Oči postaju suve, crvene, a to posebno stvara problem osobama koje nose sočiva.

 

Kupatilo, Fiziološke potrebe, WC, Toalet, Toalet papir
foto: Shutterstock
  • Urin tamne boje

 

Pravilo je jednostavno, što više vode pijete, mokraća će biti bistrija, a najbolja je kada je gotovo prozirna. Što je tamnija, to je jači znak da morate unositi više vode.

 

  • Smanjeni odlasci u toalet

 

Dehidratacija i manjak vode u telu utiče na to da imamo smanjenu potrebu da mokrimo, osim tamnije boje urina. Ako idete u toalet manje od 4 do 7 puta dnevno, pijete premalo vode.

 

  • Loša probava

 

Voda je neophodna za digestivni trakt, te sprečava zatvor, kao i probleme sa crevima. Posledica nedostatka vode može biti i preterana količina kiseline u želucu, što dovodi do gorušice.

 

Glad, Dijeta, Ishrana, Hrana, Frižider
foto: Shutterstock
  • Glad

 

Ne samo žeđ, već i napadi gladi u bilo koje doba dana i noći, posebno kada bude iz sna, jasan su znak dehidriranosti, koja "prevari" mozak tako što šalje signal telu da je gladno. Dehidratacija usporava i metabolizam.
 

  • Umor

 

Kada ne unosite dovoljno vode, pospanost i umor su neizbežni, jer telo energije "uzima" od drugih organa, što čini da se osećate sporije i sporije se i oporavljate.

 

 

makonda-tracker